Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: IOGT-profilerna från Ö-vik: Stå upp för alkoholmonopolet

Annons

Replik på den liberala ledaren: Hellre öl än pekpinnar (200214)

Emely vet vad sorg och ångest kan göra. Hon beskriver sin fars ”alkoholromantik” som väldigt utbredd. År 2012 drabbades Emelys far av en hjärnblödning och av sviterna av sitt alkoholmissbruk dog han 60 år gammal. ”Under en månad var pappa inte kontaktbar. Mellan hägg och syrén somnade pappa in. Sverige vann precis Eurovision och jag blev faderlös.” (Allas 200213)

Vi ställer en rak fråga: Vill du Tomas Izaias Englund avskaffa alkoholmonopolet?

Detta finns på Systembolagets hemsida: ”Därför finns Systembolaget. Vi finns till för att alkoholskadorna blir mindre om alkohol säljs utan vinstintresse. I vårt uppdrag från staten ingår att informera om alkoholens risker, ge bra service och sälja med ansvar.”

Det borde väl även du förstå Izaias Englund, att det är oetiskt att tjäna pengar på andras missbruk. Vi förstår inte heller vilka framgångsrika liberaliseringar du skriver om. Du menar väl inte när Brattsystemet avskaffades 1955? Det blev ingen framgång för landstingen i alla fall, de var helt oförberedda på den missbruksvård de tvingades att bygga ut, både de existerande psykklinikerna och nya alkoholistanstalter. Eller menar du när man i samband med inträdet i EU ökade tillåten mängd införsel av alkohol? För många var det definitivt ingen framgång med ökat missbruk och de sjukdomar som allt alkoholdrickande medför.

Sedan många år minskar alkoholkonsumtionen i Sverige. Det vore dumt att äventyra den utvecklingen genom att slopa alkoholmonopolet som blir en säker konsekvens av gårdsförsäljning. Vårt motstånd bedrövligt? Vi blev faktiskt ändå mer bedrövade när vi läser vad du skriver. Emilys far tappade kanske 25 år av sitt liv. Hur många manår är avskaffandet av alkoholmonopolet värt? 100 000? En miljon? Var ligger ditt EQ?

Gunnar Eklöf och Per Sundin, IOGT-NTO:s drogpolitiska kommitté

Svar direkt: Det är lite trist att Eklöf och Sundin inte vill diskutera sakpolitik utan att använda sig av skräckexempel, misstänkliggöranden, moralkakor och pekpinnar.

Att det skulle vara "oetiskt att tjäna pengar på andras missbruk" är för övrigt en lustig formulering. Är det inte just vad staten i så fall gör via Systembolaget?

Nåväl, även Systembolaget har blivit mindre restriktivt med åren: Fler butiker har öppnats, öppettiderna har förlängts och sortiment har utökats successivt.

För en liberal som mig är en vidare nedmontering av monopolet främst en frihetsfråga. Det finns dessutom gott om avreglerade EU-länder som visar att en sådan utveckling är möjlig, utan att för den skull förvandla Sverige till ett Sodom och Gomorra.

Tomas Izaias Englund, politisk redaktör (lib.) för Örnsköldsviks Allehanda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel