Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: IOGT-profilerna från Ö-vik: Centerns vurm för gårdsförsäljning hotar Systembolaget

Med jämna mellanrum kommer förslag från framförallt centerpartister, ibland även moderater, om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Centern har också fått igenom önskemål om en tredje statlig utredning i ämnet – som punkt nummer 23 – i 73-punktsprogrammet med regeringspartierna och Liberalerna.

Det kan därför vara på sin plats att titta litet djupare på varför två statliga utredningar redan kommit fram till att gårdsförsäljning inte är möjlig med bibehållandet av Systembolaget.

Grunden är EU och det övergripande målet om frihandel. Konkurrensen ska i alla lägen vara fri. Det innebär att ett företag som vill sälja till exempel whisky måste ta in en rad andra whiskymärken i sitt sortiment. Samma gäller lokala vin- och öltillverkare. För att få sälja den egna produkten måste en rad konkurrerande märken tas in på hyllorna i den lokala butiken. I Systembolagets butiker är det alltid fri konkurrens mellan ett stort antal fabrikat och märken på en världsvid marknad.

Enbart gårdsförsäljning kommer att ha marginell inverkan på den totala konsumtionen och alkoholens skadeverkningar. Begreppet är även falsk marknadsföring eftersom de flesta producenterna i dag är lokaliserade till städer, och få ”bondgårdar”.  Det stora problemet är att gårdsförsäljning kommer att slå undan möjligheterna att behålla Systembolaget.

Systembolaget är av stor betydelse för att begränsa den totala konsumtionen. Dessutom är de flesta måttlighetskonsumenterna nöjda med Systembolagets stora sortiment. 

De lokala producenterna är också nöjda med att få in sina produkter på Systembolaget och har, såvitt vi kunnat utröna, inte ställt några krav om gårdsförsäljning.

Förstår verkligen de som motionerar i ämnet att de inte agerar i producenternas intresse och att de, om mot förmodan en tredje utredning skulle ge annat resultat än de föregående, äventyrar dagens systembolag?

Gunnar Eklöf och Per Sundin, drogpolitiska kommittén IOGT-NTO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel