Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: IOGT-NTO: Låt alkoholen vara – för en aktiv semester med barnen

Sol, sommar och semester lever de flesta mitt i. Vi har längtat efter att få spendera mer tid med familjen, släkten och vännerna. Semester innebär avkoppling och återhämtning och ett ledigare förhållande till alkohol. Barnen längtar efter att få rå om sina föräldrar och göra roliga saker med familjen. Tyvärr ser det inte ut så för alla barn.

För många barn innebär semestern rädsla, ångest och oro, för att mamma eller pappa ska dricka för mycket. När skola och övrig barnomsorg stänger blir många barn lämnade i en utsatt situation. Skola, förskola, fritids och idrott är viktiga skyddsfaktorer för många barn. Riskerna ökar för att barn utsätts för skador på grund av någon vuxens drickande. Det rör sig om att de lämnats i osäkra situationer, utsatts för verbala och fysiska övergrepp eller att de varit vittne till allvarligt våld i hemmet.

Varje barns upplevelse av att växa upp i ett hem med ett högt alkoholintag är unik, men det finns upplevelser och känslor som de flesta kan känna igen sig i. Om en vuxen i en familj missbrukar alkohol påverkar det hela familjen. Barn känner sig ofta ensamma om sin situation och känner oro, skuld och skam över förälderns missbruk eller riskbruk. Barn märker väldigt snabbt, redan efter något glas, att mamma eller pappa förändras. Man behöver inte ha ett riskbruksbeteende eller speciellt högt alkoholintag för att det ska påverka värdet och vinsten med semestern.

De efterlängtade roliga aktiviteterna begränsas. Det finns ingen vuxen som är nykter nog för att kunna köra bilen eller båten. De vuxna prioriterar umgänget med vännerna, och barnen hänvisas till sig själva. Alkoholen påverkar energinivån och göra att man blir trött, dåsig och ouppmärksam. Förmågan att ta ansvar påverkas och olycksfallsrisken ökar.

Semester är till för vila, återhämtning och sköna aktiva upplevelser med familj och vänner. Ge dina barn ljusa och soliga barndomsminnen och ta en vit sommar!

Olle Häggström, distriktsordförande IOGT-NTO Mitt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel