Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: IOGT-NTO: ”Avstå alkohol just nu är att visa äkta prov på solidaritet”

Det råder en världsomfattande kris som kommer att få stora konsekvenser på samhället. Världens myndigheter och regeringar arbetar nu hårt med att stävja konsekvenserna både gällande folkhälsan och ekonomin. Det införs nya regler och restriktioner hela tiden. Många människor förenas nu och visar stora mått på solidaritet i olika avseenden. Det är positivt att så många som möjligt vill bidra och hjälpa till nu.

Det finns dock en viktig åtgärd som kommit i skymundan och som skulle kunna bidra till att stävja konsekvenserna och det är alkoholrestriktioner.

Systembolaget ökade under mars månad sin försäljning med 10 procent. Hemleveranserna ökar och man anställer ett hundratal nya personer. Alkoholindustrin tar tillfället i akt och pumpar ut vin-och spritreklam i avsikt att stärka alkoholnormen. Man använder sig gärna av kända personer och använder glamouriserande argument för att försköna alkoholkulturen. Exempelvis tycker Heineken i sin reklam att vi ska ersätta kaffepauserna på jobbet, med ölpauser i hemmet. 

De flesta människor förstår inte att de faller offer för alkoholindustrins budskap, vars enda syfte är att tjäna pengar, fastän de försöker framstå som hjältar när de hjälper till att framställa handsprit. De mest utsatta offren i allt detta är barnen. De redan utsatta barnen har en ännu värre situation i hemmen när de isoleras från deras normala aktiviteter utanför hemmet, som många gånger är deras enda trygga punkt. Detsamma gäller en mängd kvinnor som utsätts för våld i hemmet.

Både BRIS och Kvinnojouren har fått ett ökat tryck med samtal från dom som far illa. Det här är en utveckling som går att stävja med alkoholförbud. Grönland går nu i bräschen och förbjuder all alkoholförsäljning för att skydda barnen. ”I en sån här speciell situation måste vi vidta många försiktighetsåtgärder för att undvika smitta. Men kärnan är att skydda barnen, de ska ha ett tryggt hem” säger regeringschefen Kim Kielsen i ett pressmeddelande.

Vi vet redan också att alkohol försämrar immunförsvaret och gör oss mer mottagliga för virus. Vi måste alla ta ett personligt ansvar för hälsan och se till att vi inte belastar sjukvården i onödan. Nu är det dags att ifrågasätta en destruktiv alkoholnorm på allvar. Att avstå alkohol just nu är att visa äkta prov på solidaritet.

Rose-Marie Byström, IOGT-NTO Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel