Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inte självklart med munskydd inom äldreomsorgen

Artikel 355 av 359
Så påverkar coronaviruset Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Senaste tiden har det ställts krav på munskydd för personal inom äldreomsorg. Tyvärr saknas välgjorda studier som visar att munskydd verkligen minskar spridningen av covid-19.

Ett problem med vanliga munskydd är svårigheter att få riktigt tätt mellan näsan och kinderna. En bekant till mig sysslar med slipning av trä och metall på fritiden. Han har lite astma som blir värre av slipdamm och därför har han prövat olika munskydd av papper eller tyg. Men när han snutit sig efter avslutat arbete har det alltid varit slipdamm i snoret. Munskyddet har uppenbarligen läckt. Men det finns ansiktsmasker av gummi som spänns fast med remmar runt nacken och som fungerar, fast den typen av dyrbara skydd är knappast aktuellt inom äldreomsorg.

Man kan förstås hävda att munskydd är ett ofarligt och troligtvis ger visst skydd. Det kanske stämmer. Men låt mig göra en jämförelse. För några år sedan fick nybörjare i skolan en skarpt lysande orange keps. Tanken var att de skulle synas bättre i trafiken. Men tyvärr visade det sig att en del av barnen sprang rakt ut i gatan utan att se sig för. De trodde att de var skyddade när de bar kepsen. Men så är det förstås inte. Det kan finnas risk att folk känner sig trygga när de tagit på munskydd och kanske omedvetet slarvar med att hålla avstånd.

Munskydd bör helst bytas mellan varje vårdtagare. Men det är väldigt lätt att glömma om någon annan vårdtagare plötsligt behöver hjälp. Och om det samlats vätskepartiklar med virus i munskyddet kanske smitta förs till nästa patient.

En annan aspekt är att det är svårare att uppfatta vad som sägs om någon bär munskydd. Om personen dessutom använder visir, vilket minskar risken att droppar stänker i ögonen, blir det ändå svårare för vårdtagaren att höra vad som sägs. Inom äldrevården har många redan nedsatt hörsel och det ökar förstås problemet.

Man kan också fundera över om personal som redan haft covid-19 verkligen behöver använda munskydd. Man får ju immunitet efter genomgången sjukdom och riskerar inte att föra smitta vidare eller att själv insjukna igen  - i varje fall inte under en tid efter sjukdomen. Ingen vet hur länge skyddet består, det har talats om minst ett halvår, men kanske är det mycket längre. I vårt län har redan 10 000 haft påvisad covid-19 och antalet ökar hela tiden. Säkert har många andra haft sjukdomen utan att få diagnosen och troligtvis har ganska mycket vårdpersonalen redan immunitet. När vaccination påbörjas inom kort blir förstås ändå fler immuna.

Jag är inte expert varken på munskydd eller smittskydd. Och jag är medveten om att det finns argument både för och emot munskydd. Men det kan visa sig att kommunen tagit ett klokt beslut i frågan. För övrigt bör vi snart ha nått kulmen av den här pandemin och då går vi mot ljusare tider.

Harald Gustavsson

Barnläkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel