Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inte dagens politiska beslut som kan komma att sänka inkomstpensioner

Replik på Anders Karlséns insändare 24/6

Coronapandemin berör de flesta i vårt landm så även Anders Karlsén, som i en insändare ger politikerna skulden för ev. sänkta pensioner år 2021.

Tio extra ändringsbudgetar, tillsammans 260 Mdkr har Sveriges riksdag och regering investerat i för att hindra smittspridningen, säkerställa resurser till kommuner/regioner och att rädda jobb och företag. Vi har samlat i ladorna för att hantera en situation som denna.

En av orsakerna till att vi kunnat bygga upp statens finanser är vårt finanspolitiska ramverk. En av förutsättningarna är ett pensionssystem helt frikopplat från statens budget och från kortsiktiga politiska beslut.

Det är inte dagens politiska beslut som (sannolikt) sänker inkomstpensioner år 2021. Det beror på att inkomstutvecklingen försämras, som en följd av kraftigt ökad arbetslöshet, pga. Covid-19.

En ytterligare ”Coronaeffekt” som påverkar inkomstpensionerna är börsens utveckling. De pensionärer som bara har garantipension och eventuellt bostadstillägg påverkas inte alls. Att systemet inte levererar tillräckligt bra pensioner är sant, men det måste lösas via hög sysselsättning och höjd premienivå.

Finns det då bara negativa nyheter på pensionsområdet?

Nej, inte alls. Regeringen har beslutat om ett pensionstillskott om max. 600 kr per månad från och med 2021 för de med en pension mellan 9 000-17 000 kr per månad.

Sedan hoppas vi alla minns höjningar av bostadstillägget som infördes 2020 och de skattesänkningar som den socialdemokratiskt ledda regeringen gjort i fyra steg, senast nu i år.

Att bygga ett rättvist samhälle tar tid. Vi Socialdemokrater fortsätter det jobbet. Pension är uppskjuten lön och alla ska ha en lön och därmed en pension det går att leva på!

Ingemar Nilsson (S)

Riksdagsledamot från Västernorrland 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel