Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inspel om att upphäva och ändra gamla detaljplaner

Intressant frågeställning i Ordet fritt (L): ”Detaljplaner ska vara ett verktyg som underlättar byggandet” (Allehanda 25/5) om att upphäva detaljplaner. Visst är det så att gamla detaljplaner ibland dels hindrar lämpliga åtgärder, dels medger åtgärder som inte är lämpliga idag.

En viktig sak som inte framkommer är att plan- och bygglagen (PBL) faktiskt stimulerar till att upphäva gamla, olämpliga detaljplaner. I PBL infördes därför en regel att alla detaljplaner ska ha en genomförandetid. Det betyder att planen förväntas bli genomförd inom den tiden. Maximal genomförandetid är 15 år, som också påfördes alla äldre planer. Alla detaljplaner som är äldre än 15 år saknar alltså genomförandetid. Anmärkningsvärt är att ordet genomförandetid, som är nyckelordet för äldre detaljplaner, inte nämns någonstans i ärendet.

Inom genomförandetiden har fastighetsägaren rätt att genomföra planen. Om genomförandetiden löpt ut är det däremot relativt enkelt för kommunen att ändra eller upphäva planen om kommunen anser att detaljplanen är olämplig. Det är inte alls komplicerat som anförs i insändartexten. I PBL 4:40 står: De rättigheter som har uppkommit genom detaljplanen hindrar inte att detaljplanen ändras eller upphävs efter genomförandetidens utgång. I kommentarerna till paragrafen står:

När genomförandetiden har löpt ut är det dock möjligt för kommunen att ändra eller upphäva planen utan att ändringen eller upphävandet medför någon skadeståndsskyldighet gentemot fastighetsägarna.

Glasklart! Alla detaljplaner som är äldre än 15 år kan alltså relativt enkelt ändras eller upphävas utan krav på ersättning till berörda fastighetsägare.

Om planen inte upphävs fortsätter den att gälla. Det vill säga de förändringar som ska göras i området måste följa detaljplanen, hur olämplig den än är. Det är främst därför som planen bör upphävas eller ändras om kommunen bedömer att den är olämplig att följa. Och det är alltså en relativt enkel administrativ åtgärd som inte behöver ta i anspråk planeringsresurser.

Sammantaget ser jag flera goda skäl till att kommunen gör en genomgång av gällande detaljplaner utan genomförandetid och prioriterar de planer som bedöms viktigast att upphäva eller ändra. De som arbetar med bygglov har säkert en god uppfattning om vilka planer det gäller.

Tommy Dickens

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel