Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inspektionerna av enskilda avlopp i Sollefteå följer lagar och regler

Replik på insändaren "Enskilda avlopp är Sollefteå kommuns skitfråga" i TÅ 6/9.

Tillsyn över avlopp är en uppgift som alla kommuner har fått från statsmakten. Vad som ska inspekteras och hur inspektionen ska gå till regleras av statliga myndigheter. Det är dessa lagar och förordningar som alla miljöinspektörer har att förhålla sig till runt om i Sverige.

De senaste åren har nästan 1 500 avlopp i Sollefteå kommun besiktats och över 100 hushåll har valt att överklaga de beslut som de fått. Av dessa har alla dömts till Sollefteå kommuns fördel förutom ett fall. Det talar sitt tydliga språk att de inspektioner som genomförts följer de lagar och regler som statsmakten satt upp.

Den dom som insändarskribenten uppmärksammar gäller en fritidsfastighet som användes ett fåtal dagar per år och som släppte ut mycket små mängder avloppsvatten. Där valde domstolen att göra en annan bedömning än man gjort i över 100 andra fall.

Det ska tilläggas att Sollefteå kommun uppmanar alla som inte är nöjd med det beslut man fått att överklaga beslutet och få det prövat av högre instans.

Den politiska majoriteten i Sollefteå har inte ifrågasatt förvaltningens arbete men har synpunkter på rådande lagar och regler. Därför beslutande majoriteten i april 2019 att kraftigt sänka takten på avloppsinventeringen och att avlopp som kan påverka dricks- och badvatten ska prioriteras först. En kommun kan inte välja bort att ha tillsyn över avlopp utan enbart själv välja i vilken takt detta ska göras.

Jag har ett stort förtroende för våra miljöinspektörer och deras kompetens. Jag tror också att de flesta medborgare är glada över att det finns en kommunal tillsyn och att avlopp inte tillåts rinna ut i vattendrag och natur.

Anna-Sofia Kulluvaara, kommunchef Sollefteå kommun

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel