Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inget land har beredskap för katastrofer – Sveriges försvar borde byta inriktning

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Tiderna förändras och ställer nya, ändrade tankar om hur vi på jordklotet skall förhålla sig till varandra. Coronasmittan slår stenhårt där den får fäste. I Sverige försökte man först bromsa smittan genom att testa turister som kom hem från skidorter, gjorde smittspårning i de smittades umgänge och kunde på så sätt hålla nere smittspridningen. Så hände det att man inte kunde spåra varifrån en viss coronasmittad fått sin smitta. Man ändrade då direkt taktik och menade att nu kunde man konstatera att Coronan var en samhällssmitta och därför var det meningslöst att i fortsättningen testa misstänkta skidturister från Italien och Österrike som inte klagade på tydliga symptom. Man gav upp.

Det enda land där smittofrekvensen minskar i är Kina men erfarenheter därifrån verkar de som har hand om rådgivningen i Sverige inte lyssna på. Det är ju en kommunistdiktatur.

EU-länderna har måst neka hjälp till Italien då man säger att man har nog med egna bekymmer och att man saknar utrustning och personal. I det sammanhanget ställer dock Ryssland upp med hjälp och skickar kolonner med hjälpmaterial och personal till Italien (with love). Även Cuba skickar material. Sådana handlingar viftas bort i Sverige som ren och skär kommunistpropaganda men hjälpen är troligen mycket välkommen där hjälpen behövs oavsett varifrån den än kommer.

Det här visar att jordens länder saknar beredskap för pandemier liknande Corona. Detsamma gäller för andra katastrofer som tsunamin, jordbävningar, vulkanutbrott, cykloner, skogsbränder, andra naturkatastrofer och krig.

Förslag: Gör om Sveriges försvar, gärna tillsammans med andra nordiska länders försvar, till en beredskapsstyrka som kan bekämpa katastroferna inte bara här hemma utan även för resten av jorden. FN borde vara den instans som via sina medlemsländer finansierar åtagandet. Byt strategi och byt materiel från ”bössa skjut” till ”piller läk”.

Härnösanders

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel