Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ingen vill flytta eller bo i en kommun där avveckla har blivit det nya utveckla

 
Nedläggningshot mot ett stort antal skolor och förskolor i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Örnsköldsviks kommun och det politiska styret börjar allt mer likna en fars med en dålig regissör. Kommunen som strävar att bli en kommun i världsklass. Men det är svårt att försöka bli något när verklighetsförankringen inte håller världsklass.

Örnsköldsviks politiker har alltså beställt en utredning från ett konsultföretag med uppgiften att undersöka och komma med ett förslag på en ny skolstruktur, som det så fint kallas. Konsultföretaget kom fram till att 15 grundskolor och 23 förskolor kan avvecklas. Men för att kompensera de förslagna stängningarna bygger man nytt eller utvecklar dem som de kallar det för. Jag tycker den här farsen börjar likna ett annat ”fall” där ett konsultföretag anlitades, dock med syftet för att få hjälp med en sparplan.

En utredning den beställer inte sig själv utan det görs av en beställare - i det här fallet Örnsköldsviks kommun. Grunden i en utredning är en frågeställning som någon eller några vill ha svar på. Kommentaren ”att man inte vet om det här kommer bli av i någon form […]” är enligt mig en riktigt dålig efterhandskonstruktion.

Om kommunens vision inte skulle ha varit en omorganisation så skulle de inte heller ta hjälp av ett konsultföretag? Jag menar att det inte bara handlar om alla barn som skulle tas från sin trygga miljö och det handlar inte enbart om de familjer som kanske får 2–3 mil längre (om inte ännu längre) till skola och förskola. Utan det handlar också om all den personal som blir fråntagna sina arbetsplatser, var ska kommunen erbjuda alla dessa jobb någonstans? Var finns den etiska och moraliska aspekten – eller fick dessa två aspekter kanske inte fick plats i utredningen?

Örnsköldsviks kommun är långt från levande redan nu, och ännu längre ifrån att vara ”världsklass”. Vi har alltså ett sjukhus som håller på att ätas upp av besparingar och nu också en kommun var styre vill skära ned på framtid, trygghet och etablering.

Jag själv är en trebarnsmor och mina barn går på den mest fantastiska förskolan med de bästa pedagoger man kan önska sig. Bara tanken av att mina barn skulle behöva tas från sin trygga miljö, kompisar och sina trygga vuxna – som följt dem från start – är enormt skämmande men också helt oacceptabelt. Jag betalar inte skatt för att vård, omsorg och skola ska falla i fåran för besparingar.

Snälla Örnsköldsviks kommun med dess politiker, ta er i kragen och arbeta fram en verklighetsförankrad struktur. Omorganisering är absolut inte en dålig sak – snarare tvärtom – men när det sker måste det vara realistiskt i förhållande till omgivningen. Jag tycker ni kan ta det andra ”fallet” som riktlinje, där konsultföretaget gav som förslag att alla undersköterskor skulle sägas upp – vilket gjordes. Slutligen fick arbetsgivaren ändå krypa till korset och återanställa.

Tänk också på att nästa gång ni beställer en utredning från ett konsultföretag betala fakturan - men inte med våra skattepengar.

Ingen vill flytta eller bo i en kommun där avveckla har blivit det nya utveckla

Lina

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel