Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Inga kritiska frågor till kulturministern i lokaltidningen – har granskningen semester?

I Tidningen Ångermanland den 25 juli fanns en sommarintervju med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Undertecknad brukar uppskatta att läsa lokaltidningen då jag vistas i Ångermanland under sommarsemestern, men till min förvåning verkar TÅ:s granskande uppdrag av makthavare också ha tagit semester.

På en helsidesintervju förmår inte tidningen ställa en enda kritisk fråga till Amanda Lind. Trots att hon är minister. Bara för att hon kommer från Härnösand innebär det väl inte att man ska vara friskriven från kritiska frågor? I synnerhet i en tid där pandemi råder och Linds ansvarsområden som minister, kultur och idrott, är högaktuella. Man hade exempelvis kunnat fråga: Hur ska kulturlivet i Ångermanland överleva covid-19? Räcker verkligen de statliga pengarna till idrotten?

I samma tidning konstateras att Västernorrland har Sveriges sämsta vägar, vad anser Lind om det? Hon sitter ju i regeringen och regeringen fattar alla sina beslut kollektivt. Men ingenting som är det minsta politiskt laddat verkar Tidningen Ångermanland tycka är värt att fråga ministern. Istället är det idel "gulligull" genom hela intervjun och vi får veta om Linds smultronställen, att hon är så stolt över sin egen politik och att hon tycker kultur är fantastiskt. Intervjun hade kunnat vara klippt ur Miljöpartiets medlemstidning.

I en tid där svenska journalister ifrågasätts för att ha sympatier åt vänster är det viktigt att lokaltidningen inte hemfaller åt att framstå som tofflor inför regeringsmakten.

Eleonore Lundkvist, moderat från Nordingrå 

■ SVAR DIREKT: Tack för att du engagerar dig och har synpunkter på det vi gör, det är jag väldigt tacksam för. En lokaltidning rymmer mycket – såväl granskning och avslöjanden som personliga intervjuer och bostadsreportage. I det här fallet har jag, som även varit nyhetschef under veckan, tyckt att det varit relevant att göra en lite mer "lättsam" intervju med en minister som har sin bakgrund i Härnösand. Jag kan tycka att även en sådan har sin plats i lokaltidningen. Att fråga kulturministern om våra grusvägar föll mig aldrig in, men du kan ha rätt i att en fråga om pandemidrabbade kulturutövare kunde ha varit på sin plats.

Min bild av journalisters politiska sympatier är att de är ungefär som befolkningens i stort och rymmer både höger och vänster, men de är såklart inget som påverkar den nyhetsbevakning vi gör.

Oskar Nord, chefredaktör Tidningen Ångermanland & Allehanda.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel