Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Idag firar vi förskolans dag

Annons

Den svenska förskolan har en lång och stolt historia som har formats av engagerade och professionella lärare. Våra förskolor har utvecklats till ett internationellt föredöme för sitt sätt att förena lärande, lek och omsorg samt för sin kvalitet och tillgänglighet oavsett barnens socioekonomiska bakgrund. Men med stor förskollärarbrist och hög arbetsbelastning står förskolan idag inför stora utmaningar.

En stor del av förskollärarnas tid går idag till arbetsuppgifter som inte tillhör det pedagogiska uppdraget. Städning, mathantering, lokalunderhåll och sandning är viktiga delar i förskolans vardag men bör inte ta undervisningstid i anspråk. Förskollärare måste få tid och möjlighet att fokusera på det pedagogiska uppdraget som de numera har ett tydligt ansvar för. Förskolan behöver organiseras så att förskollärare och skolledare har förutsättningar att ta sitt yrkesansvar utan att det sker på bekostnad av deras egen hälsa.

Sjukfrånvaron bland förskolans personal är hög i jämförelse med andra yrkesgrupper och i kombination med dagens vikariebrist ökar förskollärarnas arbetsbelastning. För hög arbetsbelastning riskerar inte bara verksamhetens kvalité utan försämrar också våra möjligheter att rekrytera nya förskollärare. Förskolan är barns första skola och lägger grunden för det livslånga lärandet. Vi vill kunna vara stolt över vårt arbete och undervisning så nu är det dags att ge oss hållbara förutsättningar för en förskola i världsklass.

Lärarförbundet Örnsköldsvik, genom Camilla Gilliusson Hörnell och Rasmus Grip

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons