Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur ska vi klara oss utan invandring?

Tittar runt i samhället och blir bekymrad. Utan att ta ställning i frågan om vi ska ha invandring eller inte kommer vi inte ifrån frågan om hur vi skulle haft det utan folk utifrån?

Volva, Scania-Vabis, Atlas Copco, Eriksson och massor av andra stora företag har inte funnits för de har byggts upp av invandrade från Finland. De kom från ett sargat land och fick jobb här helt utan krav på språktest. Många av dem kunde inte lära sig ett annat språk men stod vid svarv, fräs och svetsade delarna till det som tillverkades. Märkligt, eller?

Vilka skulle baka alla pizzor? Vilka skulle diska eller jobba i restaurangköken? Ingen taxi i Stockholm eller andra större städer. Väldigt få bussar, tunnelbanetåg. Du skulle inte märka av det här men tänk dig en stor stad en vardagsmorgon när flera hundratusen människor på väg till jobbet. Någon enstaka varubil till livsmedelsbutikerna. Inga leveranser till stora köpcentra så butikerna stänger eller går i konkurs.

Vi blir allt äldre och behöver mer vård med stigande ålder, vem ska göra jobbet? Personalbristen är så stor att vi nått toppen och det finns inte så många som behövs. Även om vi skulle kunna utbilda alla arbetslösa i lämplig ålder skulle det inte räcka. Tänk att det inte finns någon som tar emot dig på akuten? Vårdcentralen? Ingen svarar när du ringer för de som gjort det tidigare åkt hem. Samma hos polisen, räddningstjänsten.

I stort sett har hela verksamheten byggt på att det finns människor som jobbat ofta till på tok för låga löner men det finns folk som inte uppskattar det. Lägg märke till att den som skriker högst bor i ett landskap som en stor del av historien till hört Danmark. Man saknar inte kon förrän båset är tomt är ett bra ordspråk i sammanhanget.

Nathan Leroy

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel