Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur kan regionen garantera lika liten coronarisk på sjukhus som i resten av samhället?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Region Västernorrland skickade nyligen ut samhällsinformation till hushållen.

Regionen säger: ”Om du har allvarliga symptom på exempelvis hjärtinfarkt och stroke finns det ingen anledning att undvika vården på grund av eventuell rädsla för att smittas av coronaviruset. Det är inte mer smittsamt på våra akutmottagningar eller hälso- och vårdcentraler än i övriga samhället ”

Som 70+ blir jag inte direkt lugnad av informationen. Vad betyder inte mer smittsamt än i övriga samhället? Jag har då tre frågor: 1. Vad är målgruppen ? 2. Vad är acceptabel risk för målgruppen? 3. Vad finns det för lösningar?

1. Målgruppen för informationen borde vara 70 +, som vad gäller infarkter är den klart största – och för virus den sårbaraste gruppen. Smittorisk i ”övriga samhället” borde då referera till Socialstyrelsens coronastatistik för 70+. I början av maj fanns det i hela landet cirka 1,6 miljoner 70-plussare.

2. Av alla 70-plussare var 271.000 föremål för omsorg enligt socialtjänstlagen, varav 79.000 i särskilt boende. Det betyder cirka 1,3 miljoner utanför socialtjänstlagens omsorger. Smittorisken i särskilda boenden var 4,5 procent jämfört med utan omsorg 0,2 procent. Nu är siffrorna inte direkt jämförbara utan måste korrigeras för ett troligen sämre immunförsvar i särskilda boenden. Socialstyrelsens statistik ger ändå inget bra betyg för den kommunala vården. Den första reflexionen blir att som 70+ utan omsorg ska försöka uppskjuta egen övergång till särskilt boende i väntan på bättre siffror. Hur är det då med regionens sjukvård? Kan man garantera en smittorisk på 0,2 procent om man söker vård för ”allvarliga symptom ” och det sedan visar sig att det inte var allvarligt? Hur skall vårdtagaren kunna väga två risker mot varandra?

3. Mitt förslag är att Socialstyrelsen delar eller lånar ut skyddsmask 90, skyddshandskar och saneringsvätska inte bara till sjukvårdspersonal utan också till 70-plussare utan omsorg enligt socialtjänstlagen. Då kan Knut som bor ensam i Junseles utkanter och får känningar i bröstet vid promenad med hunden, ringa 112 och plocka fram skyddsmasken.

Sedan bör Regionen marknadsföra sig bättre. Gör en instruktionsfilm och visa på lokal-tv ,det räcker inte med att Hans Boman säger några kloka ord. Redovisa slutligen statistik över åldersfördelad coronasmitta i akutvården för att visa att 0,2 procentsmålet hålls.

Evidensen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel