Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur blir det med vinsten från kraftverket?

Annons

Nu när Sollefteå kommun nyss har tagit beslut om att lägga ut assistans på entreprenad för att spara några miljoner, ska det bli intressant att se hur man väljer att gå vidare med ett eventuellt miljonbygge i form av fiskvandringsväg vid det kommunalägda kraftverket Sollefteåforsen.

I en tidigare artikelserie påstås en dylik anordning kunna ge tusentals arbeten och intäkter till kommunen. Har Sollefteå kommun studerat utvecklingen i andra kommuner som har oreglerade vattendrag med fria vandringsvägar som till exempel Kalix eller kommuner där det finns fiskvandringsvägar vid kraftverk? Är det enorma intäkter från fisketurismen och tusentals jobb där tack vare fisket så att det skulle väga upp en miljoninvestering?

Nästa fråga är om det alls är möjligt att erbjuda ökat fiske som skulle få fler att välja Ångermanälven istället för andra fiskevatten, mer än den situation som råder nedströms kraftverket idag. Det är väl tack vare fiskutsättningar som folk kan fiska stor fisk idag.

Anledningen till denna jämförelse är att samtliga partier lovade på en fråga innan valet att vinst från kraftverket skulle gå till skola, vård och omsorg. Må så vara att Sollefteåforsen ändå kan bli tvingad att bygga en fiskvandringsväg genom omprövning – kan kommunen då söka pengar till ett bygge från Miljöfonden som man valde att gå ur? Om kravet inte ställs i omprövning blir det en prioriteringsfråga för kommunen att fundera på.

Fundersam

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel