Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Howcroft (S): Både behov och intresse måste styra eventuell fjärrundervisning

 
Ö-viks skolor under pandemin
Visa alla artiklar

Svar på insändare "Liberalerna: Godkänd skolgång är av högsta prio – inför sommarskola" (Allehanda 15/4).

Eleverna vid gymnasieskolorna i Örnsköldsvik har på många sätt tagit ansvar över sig själva och för samhället i stort under pandemin. Smittspridningen bland gymnasieungdomar har varit förhållandevis låg under lång tid av pandemin vilket gjort att de i större utsträckning än elever i andra kommuner kunnat haft stor del närundervisning. Närvaro i både när- och fjärrundervisning ligger i linje med tidigare år vilket också är att se som ett ansvarstagande från elevernas sida att nå resultat.

Samtidigt går det inte att bortse från att blandningen av när- och fjärrundervisning ändå påverkat enskilda elever i både studieresultat och mående. Lärare, specialpedagoger och elevhälsans arbete har i större del än tidigare handlat om att fånga upp elever och jobba med att motivera eleverna att hålla modet uppe och ta del av den undervisning som getts.

Gymnasieskolan har genom det riktade statsbidraget Skolmiljarden fått medel tilldelade. Skolledningen vid gymnasieskolan jobbar tillsammans med lärare och fackliga parter för att på bästa sätt komma fram till vilka insatser dessa medel kan användas till. Under påsklovet arrangerades bland annat påsklovsskola, vilket lockade ett hundratal elever. Samtidigt som ledningen arbetar med insatser som kan göras innan läsåret är slut, tittar de på vilka insatser som behövs efter skolavslutningen.

För att kunna göra insatser efter skolavslutning behöver skolan först tydligt se vilka faktiska behov som finns, men också vilket intresse som finns. Det är även för skolan att förhålla sig till vilka eventuella inskränkningar i närundervisning som kan finnas när väl sommarlovet kommer. Att arrangera en sommarlovsskola på fjärr är kanske inte något som hjälper eleven att nå önskade mål.

Det är tacksamt att Liberalerna vill bidra med lösningar på hur vi kan möta ett eventuellt behov av mer studier för elever som inte nått de mål som behövs eller önskas. Bildningsnämnden är dock övertygad om att gymnasieskolans ledning och personal kommer skapa de insatser som behövs och att de med hjälp av medel från bland annat Skolmiljarden har möjlighet att genomföra dessa insatser.

Erika Howcroft, vice ordförande Bildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel