Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Höjd ersättning för daglig verksamhet i Örnsköldsviks kommun 2020?

Artikel 6 av 6
Örnsköldsviks kommun tar inte ut habiliteringsersättning
Visa alla artiklar

Örnsköldsviks kommun har för tredje året i följd erhållit ett statsbidrag i storleksordningen tre miljoner kronor för att under 2020 kunna höja ersättningen till personer som deltar i kommunens dagliga verksamhet enligt Lagen om Särskilt Stöd (LSS).

Tyvärr har ansvariga politiker och tjänstemän haft det dåliga omdömet att inte utnyttja detta bidrag. Örnsköldsviks kommun har alltså under 2018 och 2019 undanhållit 6 miljoner kronor som staten har beviljat de personer som deltar i den dagliga verksamheten. Tyvärr har Region Västernorrlands övriga kommuner, med ett lysande undantag nämligen Härnösand, uppvisat ett lika dåligt omdöme.

Socialminister Lena Hallengren klargjorde redan 2018 att detta var ett årligt återkommande statligt bidrag för att införa och höja den dagliga ersättningen. Hon påpekade också dessa pengar skall användas och riktade skarp kritik mot de kommuner som inte använde sig av detta statliga bidrag.

Det är ytterst anmärkningsvärt att ansvariga politiker och tjänstemän som dagligen beklagar sig över kommunens dåliga finanser inte verkar ha viljan att ge kommunens mest utsatta invånare, vilka lever under EU:s fattigdomsgräns, en förbättrad tillvaro och möjlighet att få någonting extra. Det är svenska staten som betalar. Örnsköldsviks kommuns beviljade bidrag fördelas på de kommuner som begärt utbetalning om inte Örnsköldsviks kommun nyttjar detta bidrag.  Bland annat har dessa under 2019, ”behövande kommuner", fått ta del av de pengar som staten avsatt till kommunens mest utsatta invånare: Danderyd, Täby, Lidingö, Vaxholm med flera.

Jag som är god man för en person som berörs av detta kan bli åtalad för otrohet mot huvudman om jag inte söker de bidrag (till exempel bostadstillägg) som finns tillgängliga medan de ytterst ansvariga politikerna och tjänstemännen i omsorgsnämnden och omsorgsförvaltningen ej behöver ta ansvar för sina försummelser.

Ansvariga politiker och tjänstemän är ansvariga för att uppfylla intentionerna i propositionen till Lagen om Särskilt Stöd (LSS) som säger: LSS är avsedd att tillförsäkra personer med omfattande funktionshinder en god service och ett gott stöd, oavsett var de bor och oavsett vilka de lokala ambitionerna är. Det övergripande målet är att den enskilde ska kunna leva som andra, trots sitt funktionshinder. Jämlika livsvillkor innebär att jämförelser måste göras med villkor som gäller för jämnåriga som inte har funktionshinder.

Det är hög tid att ansvariga politiker och tjänstemän nu snarast begär utbetalning av detta bidrag för 2020 och ser till att det kommer berörda personer tillgodo.

God man med stora förväntningar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel