Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Historieprofessor om Sollefteå museum: "Ett av landets finaste museer – se till att det återupprättas"

Historikern Ulf Beijbom, själv uppvuxen i Sollefteå, minns en livfull småstad med lång historia. Nu ser han mer oro på en utveckling där den historia som visats på Sollefteå Museum lagts i malpåse.

August Strindberg kom, såg och besegrades, så ock Vilhelm Moberg, då i Albert Vikstens sällskap. Detsamma kunde sägas redan 1897 om kung Choulalongkorn av Siam och våra egna kungar från den tiden och framåt.

Det som dessa celebriteter liksom otaliga vanliga dödliga föll för var tornstadens unika charm mitt i den storslagnaste natur.

Detta museum har fått nationellt och internationellt beröm

Jag är tacksam över att vara gammal nog att minnas den livfulla småstaden Sollefteå. Den storgata en elak journalist beskrev som ett skidspår mellan två regementen var i min barndom kantad av spännande butiker och otaliga konditorier, allt fyllt av ett folkliv förstärkt av det gråa flödet från I 21 och T 3.

Lika fantastiskt som de otaliga skyltfönstren var att en stor del av köpenskapen styrdes av kvinnor - tre av dessa affärsfröknar har jag i släkten!

Mycket av elegansen och vindarna utifrån genererades av regementenas officers- och underofficerskårer – Sollefteå blev de påkostade middagarnas stad, i eller utanför Appelbergs eller Stadshotellet. Samtidigt fylldes biograferna av vanliga bassar, medan handelsmännens och de otaliga civila tjänstemännens familjer lockade berömdheter som Victor Sjöström till Teaterbio.

I de ljusa kvällarna innan forsen kuvats drogs not bland älvens överflöd av lax och timmer. Oförglömliga var också alla internationella hopp- och skidtävlingar som anordnas på Hallstaberget eller I 21.

Handels- och idrottsstaden blev också något av en lärdomsstad med Gerhard Lindberg som rector magnificus och alla opedagogiska lärdomsgiganter som knegade sig uppför backarna till högre allmänna läroverket.

Jag vägrar tro att ekonomiska betänkligheter ligger bakom denna kulturella amputering

Hur skall nutidens ungdom och alla frågvisa turister skaffa sig kunskap om allt det underbara som frodats i staden med det hedniska namnet? Hittills har det varit möjligt tack vare ett av landets finaste stadsmuseer, beläget i stadens förnämsta kulturbyggnad och i symbios med bibliotekets Ångermanlandsrum.

Detta museum har fått nationellt och internationellt beröm för att man på så begränsad yta lyckats skapa en överskådlig och pedagogiskt medryckande basutställning. Här har det mesta av övre Ådalens historia levandegjorts på ett lekfullt och begåvat sätt.

Av för mig obegriplig anledning har nu museet jämte det väldiga bildarkivet och samlingarna från bland annat de nedlagda regementena lagts i malpåse. Jag vägrar tro att ekonomiska betänkligheter ligger bakom denna kulturella amputering. Därför: För Sollefteås framtids skull, se till att Ert fina museum återupprättas!

Ulf Beijbom

Professor i emigranthistoria

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel