Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hervor Sjödin ryter ifrån om Sollefteå museum: "Detta är inget annat än ett katastrofscenario"

Annons

Inom kort ska beslutet om Sollefteå museums framtid fattas. Enligt förslaget ska den fasta utställningen och den museala inriktningen ersättas av tillfälliga utställningar där kommunens föreningar spelar en bärande roll. Hervor Sjödin, känd kulturprofil i Sollefteå, är starkt kritisk till planerna.

I Sollefteå finns, eller fanns, ett jättefint museum, med en fast utställning som berättade om vår kommuns långa, rika historia. Dit kom skolklasser år efter år och fick kunskaper, som är oundgängliga för förståelsen av livet i vår landsända.

Dessutom ordnades regelbundet tillfälliga utställningar av varierande slag. Nu senast en mycket fin utställning om Henning Lundströms långa historia inom Sollefteås underhållningsvärld.

Hur är det möjligt att man på kommunen inte tar hänsyn till hur viktig kulturen är för ett samhälle?

Nu är den fasta utställningen nedmonterad. Museet kommer att stänga den 1 juni.  Personalen skall bemanna Orrenhuset under sommaren, fram till den 17 augusti.

Den för många så viktiga butiken stängs den 1 juni. Där kan inga bussbiljetter eller evenemangsbiljetter fås längre. Hur man ska få tag i biljetter till Nipyrans laxfestival är till exempel oklart. Personer som saknar datormöjligheter får inte längre någon hjälp med bokning av buss.

Ett förslag har lagts till våra styrande i Sollefteå kommun om att spara 1,1 miljoner genom att bland annat lägga ner den fasta utställningen på Sollefteå Museum och ytterligare minska personalen. Beslutet lär ska tas den 7 maj.

Detta är inget annat än ett katastrofscenario. Hur är det möjligt att man på kommunen inte tar hänsyn till hur viktig kulturen är för ett samhälle? Utan kultur kan vi inte leva. Kulturen är lika viktig för människan som syret för vår andning. Inga människor kan leva utan kultur. Inom Sollefteå kommun har vi ett stort kulturkapital, som vi i stället borde utveckla, visa upp, berätta om.

Jag kan nämna några exempel:

1.  Hällristningsområdet i Näsåker, ett av Skandinaviens största och intressantaste, borde vara självklart att varje Sollefteåbo tar del av. Inte ett skolbarn borde tillåtas gå ur skolan utan ett studiebesök där. (Ett varmt tack till Urkult, som har insett områdets betydelse och skapat Sollefteås största årliga evenemang där!)

2. Mulleriket. Varför talar vi inte om att Greta Thunbergs andlige fader Gösta Frohm skapade sina odödliga figurer Skogsmulle, Fjällfina, Laxe och Nova här i Sollefteå? Mulleriket är en väldigt viktig rörelse för alla barn, ett sätt att lära känna och respektera naturen.  Det finns här i Sollefteå!

3. Den unika jättestora leksakssamling som Yngve Sundquist lämnat till kommunen att förvalta. Yngves Tomteverkstad var troligen Sollefteås största besöksmål. Ett leksaksmuseum skulle kunna bli en fantastisk ”dragare”. I stället ligger leksakerna nedpackade och kostar pengar i all tysthet.

4. Konsten. Alla våra konstnärer, från  Osslund till Atti Johansson är värda att minnas. Göthe Höglunds stora samling, Sollefteås alla skulpturer, från Frisendahls Flottarmonument till Amalia Årfelts Gullspira, Sollefteå Konstförenings rika långa historia: vi har hur mycket som helst att ösa ur.

5. I hela Sverige finns det cirka 140 litterära sällskap. Tre av dem finns i Sollefteå! Laura Fitinghoff, Pelle Molin och Emil Hagström representerar var sin period, var sin typ av skrivande. De fick alla tre mycket intressanta levnadsöden, väl värda att minnas och återberätta. Min egen man, Nicke Sjödin, skrev aderton böcker och lyfte fram den lokala dialekten på ett alldeles eget sätt. Till hans minne har vi delat ut ett antal priser för att uppmuntra till fortsatt kulturutövning i hans anda.

Mycket, mycket mer kan nämnas. Skogens betydelse, flottningen, det unika laxfisket mitt i stan, Österåsens historia, regementena,  arméns hundskola, regementsmusiken och alla våra otroliga framgångar inom skidåkningen genom åren, Ingrid Thulin, till vars minne det också delas ut ett pris årligen, Amatörteatern med otaliga fina föreställningar i sin historia, Hembygdsmuseet  Ådalsbyn med massor av hus och föremål att begrunda, Tingshuset, ett av Sveriges tio vackraste hus!

Kära Kommunbestämmande, ni som har fått makten över vårt kulturarv, vårda det, vakta det, se till att det får finnas kvar och att våra skolbarn och vi alla i kommunen plus våra gäster ständigt kan ta del av det på vårt fina museum!

Hervor Sjödin