Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Härnösands satsning på centrumutvecklingen luktar illa – varför gynnas bara vissa företag?

"Vi vill skapa en företagsam stad med en personlig livsmiljö" det kunde man läsa i Härnösands kommuns press- meddelande angående satsningen på centrumutveckligen. Vilket snömos, förmodligen författat av någon på kommunens kommunikationsavdelning.

Oavsett vill alltså kommunstyrelsen med kommunalrådet Andreas Sjölander (S) i spetsen satsa 2,25 miljoner under tre år 2020-2022 till detta. Satsningen sker tillsammans med HÄR-handel&möten och fastighetsägarna i centrum, samtliga registrerade aktiebolag. Vad pengarna skall användas till verkar lite oklart. I notisen TÅ står det, citat "i satsningen är det OCKSÅ medräknat att FÖRSÖKA få till fler evenemang och mötesplatser", slut citat.

Det faktum att samtliga samarbetsparter är registrerade bolag, inklusive kommunen via Härnösands kommunfastigheter AB som delägare i Prismahuset gör att upplägget luktar lite illa. Är det hyressubventioner det handlar om eller marknadsföringskostnader? Direkta stöd till enskilda näringsidkare strider mot kommunallagen vilket kommunledningen naturligtvis vet. Vem har initierat satsningen, vem eller vilka som har äskat pengarna skulle vara intressant att veta. Och i dessa ekonomiskt kärva tider – vart tas pengarna ifrån? Vidare kan undras vad företagarna som drabbades negativt av brobygget vid västra kanalen eller bygget av resecentrum eller för den delen Ronnie och Mats på Spjutegården och Nisse Koch på simhallen tycker. Där lyste stödet från Härnösand kommun med sin frånvaro, men deras verksamheter låg ju inte i centrum.

Kan inte låta bli att ge en liten passning till styrelsemedlemmarna i HÄR, jag känner er som duktiga entreprenörer som med eget hårt arbete har byggt upp era verksamheter. Det gör mig lite besviken att ni lånar till ett upplägg som ska gynna utvalda företag i Härnösands centrum med skattefinansierade allmosor. Sist men inte minst, vad är oppositionens inställning hela upplägget?

Pensionerad företagare

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel