Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Härnösand kommun ska inte gynna enskilda aktörer – skattepengarna ska gå till kärnverksamheterna

Annons

Härnösands kommun har som bekant en dålig ekonomi. De stora förvaltningarna, skolan och socialen brottas med stora underskott och är ålagda omfattande besparingar.

Skola, vård och omsorg tillhör kärnverksamheterna och är därmed prioriterade områden för en kommun. Läget är desperat när man till och med tänker kräva utdelning ifrån Hemab och därmed tvinga bolaget att höja sina taxor. Det innebär att den uppskattade ambitionen att ha länets lägsta taxor måste överges.

I det kärva ekonomiska läget har den politiska majoriteten i kommunstyrelsen (S, MP, V och KD!) beslutat att via Härnösandshus dotterbolag Kommunfastigheter AB satsa 13,5 miljoner kronor i ett privat fastighetsbolag, nämligen Härnösand Handel AB, som är ett dotterbolag till Westerlind Bostäder AB. Härnösand Handel AB äger Prismagallerian. Tillgängliga bokslut visar dessutom ”röda siffror” för Härnösand Handel AB.

Detta är enligt min åsikt en gigantisk felprioritering och dessutom förknippad med överhängande risk. Kommunen ska inte engagera sig i den privata marknaden och därmed gynna enskild aktör. Kommunfastigheter har ingen kompetens att tillföra detaljhandeln och dess fastighetsägare utan det är endast kapitalinsatsen som man vill åt.

Jag anser att kommunens knappa resurser ska användas i första hand till kärnverksamheterna skolan, vården och omsorgen. Att engagera sig i verksamheter där man saknar kompetens är uteslutet. Skattebetalarnas pengar ska inte användas till riskfyllda engagemang i privat verksamhet. Min bedömning är dessutom att det strider mot kommunallagen att gynna enskild fastighetsägare.

Det är ytterst skattebetalarna som står för risken om detta beslutas på kommunfullmäktige den 17 juni. Förslaget kräver nämligen kommunal borgen och det förutsätter därför kommunfullmäktiges beslut.

Lennart Bolander (M), ledamot av kommunfullmäktige Härnösand

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons