Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Här är de stilbrytande Härnösandshusen som det nya hotellet konkurrerar med

 
Hotellplanerna på Kanaludden i Härnösand
Visa alla artiklar

Nyheten att Härnö Gin vill bygga ett hotell på Kanaludden har hälsats som en god nyhet av många Härnösandsbor. Det finns dock Härnösandsbor som länge velat stoppa ett hotellprojekt bredvid simhallen. Dessa tycker att det planerade hotellet har utseendemässiga nackdelar. Nu senast var det ett fult hotell på Guadeloupe som arkitektfirman som ritat det nya hotellet i Härnösand också hade ritat.

Jag har inte bott på det fulaste hotell som signaturen ”Härnösandsbo” bott på eftersom jag aldrig varit på Guadeloupe. Jag har bara bott i Härnösand i 32 år (och lika många i Kramfors).

Här några exempel på befintlig arkitektur i Härnösand som ett nytt hotell på Kanaludden skulle tävla om besökarnas uppmärksamhet med:

Bilisterna som är på väg att köra igenom staden och stannar vid trafikljusen hinner inte räkna antalet fönster i det höga huset som byggdes för Försäkringskassan. Så många är de. 

En gång lyste det också i varenda fönster mitt på vardagen i december.

Däremot hinner bilisterna fundera om betong är det byggmaterial som har lättast att drar till sig sotpartiklar från dieselfordon när de tittar på Regionernas Hus.

Det är det.

Arkitekturstilen kallas ”Brutalism”. Det ska synas att ett hus som är byggt i rå betong är byggt i just rå betong. Inget insmickrande. Alla brutalistiska hus är byggda i betong.

Den som åker in i staden Härnösand och parkerar bilen mellan församlingshemmet och Domkyrkan kan se hur den lokal för körrepetitioner som byggdes i samband med domkyrkans renovering för snart tio år sedan ansluter till den 170 år äldre domkyrkan.

Man skulle kunna kalla arkitekturstilen för Alienism. Det ser i alla fall ut som en varelse av liknande typ som filmernas ”Alien” har sugit sig fast i domkyrkan som Johan Adolf Hawerman ritade i slutet på 1830-talet (den stod färdig 1846).

Med tanke på hur stiftsstyrelsen angripit biskopen känns ”Alienism” som ett lämpligt namn för arkitekturstilen. Det här är förstås ett stilbrott som Domkyrkan störs mer av än av arkitekturen hos ett hotell som ligger uppåt en kilometer längre bort.

Den som kommer till Härnösand för att spela ishockey, fotboll eller tävla i curling får se Härnösands Arena och fundera över hur många skor en så stor skokartong kan rymma.

Vi har upplysts om att solen går ner i norr i Härnösand och att det finns ett fult hotell på Guadeloupe. Vad blir vi upplysta om den här veckan? Kanske hur många kWh Härnö Gins hotell kommer att förbruka? 

Det låter som en hyfsat svår uppgift att räkna ut. Det är däremot lätt att säga hur många kWh ett hotell som inte blir byggt för att ingen vill bygga det förbrukar. 0 kWh.

Härnösandsbon Lars Landström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel