Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Händelserna på Arla-gården i Hälsingland visar att vi har ett djurskydd som inte fungerar

I ”SVT Uppdrag Granskning” 2020-01-29 fick vi ta del av bilder från Arla-gården i Hälsingland. Det var bilder som visade mycket magra kor som låg eller stod upp vadande i sin egen avföring och urin. Korna var kraftig nersmetade med gödsel och såg klart lidande ut. Även en ko med en skada på ena benet fick vi se. Skadan, som gick in på skelettet, måste göra fruktansvärt ont. Den borde ha avlivats men den fick gå kvar bland de andra korna med öppet stort sår i den miljö där gödseln flödade på golven. Det var en omskakande upplevelse och ovärdigt Sverige år 2020.

SVT intervjuade ansvarig från Länsstyrelsen i Gävle samtidigt som bilderna från gården visades. Till stor förvåning reagerade hon inte så påtagligt utan det verkade som att situation var ganska normal. Det hade utförts inspektioner och föreläggande hade delgivits bonden men det verkade var svårt att få angivna krav verkställda.

Rent allmänt kan man tycka att det borde finnas ett regelverk som styr inspektionerna men det framgick inte. Nu borde det inte vara en förklaring till de brister som fanns. Varje människa med sunt förnuft borde ha reagerat kraftfullt och stängt gården med hjälp av veterinär och polis omedelbart.

De brister som ansvariga på Länsstyrelsen uppvisar är ytterst upprörande. Det är klart tjänstefel att inte anmäla djurplågeri. Denna uppenbara misskötsel som djuren på Arla-gården fått utstå är ett solklart fall av djurplågeri och det har ansvarig på Länsstyrelsen, genom sin underlåtenhet att agera, i praktiken medverkat till.

Ägaren till gården måste polisanmälas för djurplågeri. Djurförbud bör utfärdas för all framtid. Regeringens ansvarige minister måste tillsätta en ny utredning som kvalitetssäkrar djurskyddet i framtiden. Kraven i uppdraget till Länsstyrelserna generellt måste skärpas då liknande fall har förekommit i flera län. Vi har i dag ett djurskydd som inte fungerar som avsett. Det visar händelserna på bland annat Arla-gården i Hälsingland.

Klas Viberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel