Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Håll i hatten för Bollstas överlevnad, Ytterlännäsbor!

Annons

Kramfors kommundirektör Peter Carlstedt uppmanar i ett brev sina 80-talet underordnade chefer samt övriga tjänstemän att hålla i hatten. Han kanske befarar att om det blir för blåsigt på toppen kan det finnas risk att hatten blåser av om den är för stor.

Han visar med tabeller hur befolkningsutvecklingen gått neråt och invånarantalet halverats sedan 1950 till nuvarande cirka 18.000. Han skriver att den kommunala verksamheten givetvis måste anpassas till detta faktum. Därför skulle det vara intressant att få veta hur antalet chefer och tjänstemän har anpassats till befolkningsutvecklingen.

Vidare kan man läsa att syftet med Framtidsbygget är att bygga på Kramfors styrkor och hålla ihop kommunens alla orter. Han anser att vi ägnar oss åt mindre inbördeskrig i stället för att prata gott om den plats vi bor på.

Självklart ska vi prata gott om hela kommunen, vi behöver ju bli många fler för att skatteintäkterna ska öka. Min magkänsla säger att de som kan vara attraherade av vår kommun inte i första hand tänker på Kramfors centrum. Därför är det viktigt att man inte saboterar attraktionskraften för de orter som kan vara tänkbara för expansion.

Det kanske är dags att samköra kontona för kommunens alla förvaltningar för att undvika att man bara flyttar kostnader från en förvaltning till en annan.

På dessa platser finns det ofta lediga bostäder men det måste även finnas tillgång till skola, omsorg och affärer. Därför är det av största vikt att folk opponerar sig mot förkastliga sparförslag och inte bara tiger och samtycker. Är det rimligt att ytterområdena alltid ska offras för att rädda fasaden i Kramfors centrum? Man kan ju inte heller låta bli att reflektera över varför den folkvalda oppositionen är så lågmälda.

Det är inte underligt att folk gör uppror, när man blir inbjudna till så kallade medborgardialoger när planen redan är klar. Det kallar jag skenmanöver! Det finns ju medborgarförslag som presenterats, men det verkar man inte intresserad av att lyssna på.

Slutligen skulle det vara intressant att veta vad kostnaden för en rivning av Ytterlännässkolan skulle bli. Vi vill ju inte ha ett nytt Björknäs i Bollsta. Och vad kostar alla transporter och hur är det med miljötänket?

Man har anlitat utomstående konsulter som inte har några band till bygden och inte har några känslor för de följder som man orsakar.

Skolchefen som är skattskriven i Nordmaling kanske har svårt att inse helheten av sitt handlande. Kan socialförvaltningen ta de kostnadsökningar som kan uppstå för att människor känner sig otrygga och misskrediterade? Det kanske är dags att samköra kontona för kommunens alla förvaltningar för att undvika att man bara flyttar kostnader från en förvaltning till en annan.

Jag har förståelse för att man känner stress och känner att något snabbt måste göras, men kan en nedläggning av Ytterlännässkolan och ett utplånande av Bollsta samhälle verkligen vara den enda lösningen? Kan Socialdemokraterna känna sig fortsatt trygga vid makten hur man än beter sig?

Jag skulle uppskatta att få mina frågor besvarade och eventuella felaktiga antaganden dementerade.

Per-Urban Gradin, Forsed

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons