Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Habiliteringsersättningens syfte är inte att vara en del av individens försörjning

Svar på insändaren "Kommunen tackar nej till tre miljoner i habiliteringsersättning – snacka om att sparka på den som redan ligger".

Personer som deltar i daglig verksamhet är mycket riktigt en utsatt målgrupp ekonomiskt. Denna grupp försörjer sig huvudsakligen genom aktivitetsersättning (personer yngre än 30 år) och sjukersättning (30 år och äldre).

Syftet med habiliteringsersättningen är att stimulera deltagande i daglig verksamhet, bidra till personlig utveckling, främja delaktighet i samhället. Insatsen ska inte uppfattas som en anställningsform.

Habiliteringsersättning betalas i Örnsköldsviks kommun ut till personer som beviljats daglig verksamhet. Att betala habiliteringsersättning är för kommunen frivilligt och ersättningens storlek regleras inte via lagstiftning. I Örnsköldsvik har kommunfullmäktige beslutat att habiliteringsersättning ska betalas ut, ersättningsnivån höjdes 2015.

2018 kom en ettårig satsning från regeringen i form av ett statsbidrag som kommuner kunde söka som stöd för att införa eller höja en låg habiliteringsersättning inom daglig verksamhet. En genomlysning visade att ersättningsnivån i Örnsköldsvik redan låg över genomsnittet i landet.

Om habiliteringsersättningen skulle ha höjts genom rekvirering av medel hade denna höjning endast blivit tillfällig då budget för höjningen grundas i ett statsbidrag. Örnsköldsviks kommun valde därför att inte rekvirera medlen varken 2018 eller 2019. Bedömningen var att det inte skulle vara skäligt att ena året höja ersättningen med risk för nästa år behöva sänka denna.

Läs också: INSÄNDARE: Tjänstefel att inte använda de tilldelade miljonerna till daglig verksamhet

Självklart kan man som medborgare eller god man ha synpunkter på att Örnsköldsviks kommun inte rekvirerat stimulansmedel för en tillfällig höjning av habiliteringsersättningen. Viktigt att komma ihåg är att syftet med habiliteringsersättningen är att stimulera till deltagande i daglig verksamhet genom att kompensera för de merkostnader som den enskilde inte skulle ha haft om den saknade sysselsättning. Habiliteringsersättningens syfte är alltså inte att vara en del av individens huvudsakliga försörjning utan att stimulera till deltagande i daglig verksamhet.

Anna Sundberg, ordförande, omsorgsnämnden

Katarina Jensstad, chef, välfärdsförvaltningen

Läs också: [+]

Ö-viks kommun tilldelas över tre miljoner – väljer att inte hämta ut ersättningen: "Vi ser på det som en kortsiktig lösning"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel