Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Grymt ge sig på kulturskolan och Komvux för att pengarna är slut

 
Besparingarna inom skolan i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Annons

Under "Världklass Örnsköldsvik" kan man på kommunens hemsida läsa:

"Hur vill du bidra till att bryta begränsade normer eller öka jämställdheten i Örnsköldsvik?

För att Örnsköldsvik ska fortsätta sin starka och positiva utveckling behöver vi se till att bli en ännu mer inkluderande plats..."

Visionsarbetet Världsklass Örnsköldsvik ligger under kommunledningen och är såvitt jag vet inte nedläggningshotat. Tvärtom finns det en budget för projekt som kommunmedborgarna kan söka medel ur. Kriterierna som ska passa medlen står på Ö-viks kommuns hemsida.

Låt mig samtidigt påminna om andra planer som smids på Kronan. Bildningsförvaltningen och bildningsnämnden planerar utifrån sitt finansunderskott rasera de verksamheter som arbetar hårdast för att öka jämställdheten och bryta normer i Örnsköldsvik. Komvux ska bantas ner och eleverna ska på egen hand sköta sina studier trots forskning som visar på det orimliga i den metodiken.

Kulturskolan, den förmodligen viktigaste normbrytaren i hela vårt digitaliserade samhälle, ska också bantas. Ungdomar som bland annat får sin identitetskris lindrad genom kulturellt arbete ska förvägras detta. Varför? Svar: den misskötta ekonomin.

När Övik Energi saknade en liknande summa var det inga problem. Pengar fanns och vi förstår att det är samma sak nu. Det gäller bara att förstå vad som gagnar kommuninvånarna bäst.

Rör inte de människor som vill få hjälp med att skaffa sig en gymnasieutbildning för att därefter få behörighet till högre studier. Endast då kan de känna sig jämställda som makar och föräldrar. Att förvägra människor en självklar rätt till utbildning för att pengarna lagts på annat är fult. Mycket fult.

Att sen ge sig på den fria kulturskolan för att pengarna tagit slut är grymt. Låt de vuxna som har arbete betala skuldberget. Lägg inte det ansvaret på det kommande släktet.

Maggie Eriksson

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel