Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Gratis ungdomskort fungerar inte i Ö-vik – gynnar bara centralorten

Namninsamlingen är igång. SSU har tröttnat på prioriteringen som deras egna moderparti kör i kommunen. Med den allvarligt sargade ekonomin så riskerar ungdomskorten att dras in, vilket irriterar de socialdemokratiska ungdomarna.

Med kraft försöker SSU nu skapa en tillräckligt stor namninsamling för att pressa sitt egna parti till att behålla korten. Klyftigt med en namninsamling för att visa sitt missnöje, men jag finner vissa frågetecken i denna namninsamlingskampanj som jag gärna skulle vilja få svar på.

Till att börja med – prioriteringar. Jag skulle gärna vilja få konkreta förslag från SSU vad man är villig att plocka bort för att kunna behålla ungdomskorten.

Man vill som politiker lova guld och gröna skogar till alla sina väljare. Allt för att göra så många som möjligt nöjda för att i den ordningen då också få större mandat. Men det innebär också att man måste välja sina strider.

Så vad vill SSU försämra för att behålla ungdomskorten? För det går inte att ha allt.

För det andra – den ekonomiska situationen. Är det ekonomiskt hållbart att ge gratis busskort till kommunens ungdomar samtidigt som den psykiska ohälsan ökar eller att  skolans ekonomiska läge fortfarande är långt ifrån stabilt? Är det fortsatt ekonomiskt hållbart att bara de ungdomar som bor i centralorterna gynnas mest?

SSU skriver själv, indirekt, på sin Instagram att det är på grund av högerpartierna i riksdagen som det nu inte längre kan satsa på ungdomskorten. Men då kanske SSU skulle behöva en liten extraturs i samhällskunskap och den politiska bilden. Det är på grund av ert egna moderparti som vi nu inte kan satsa på ungdomskorten, inte på grund av någon annan. 

Gratis ungdomskort är en fin idé som tyvärr inte fungerar i praktiken i Örnsköldsvik. Här är anledningarna:

* Bara ungdomarna i centralorterna gynnas av korten. Detta på grund av storleken på vår kommun och det faktum att det i många fall i ytterområdena bara går en buss till och från bostaden in mot staden.

* Det saknas konkreta förslag på andra prioriteringar som skulle vara bättre att strunta i för att kunna behålla korten.

* Det är ej ekonomiskt försvarbart i den ekonomiska situation som kommunen befinner sig i – ungdomarna må vara framtiden, men man kan inte få allting gratis och ibland behövs det satsa på annat än enbart ungdomar.

Linnéa Berggren (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel