Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Gör Ytterlännesskolan till en friskola – det gynnar välfärden

Artikel 44 av 70
Besparingarna i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Tänk nytt, Kramfors kommun! Släpp fram friskolor!

Ytterlännesskolan skulle bli en mycket bra friskola. Närhet till Sollefteå centrum (20 minuter med bil) och Kramfors centrum.

Höga Kusten Airport ligger nära för att kunna attrahera humankapitalet som ska undervisa på friskolan. Vilket lyft för näringslivet och Sollefteås och Kramfors kommuner om Engelska skolan skulle starta en friskola i Bollstabruk (Ytterlännesskolan). En skola där eleverna fick prata engelska hela dagarna och högpresterande elever fick blomma ut.

Satsa på begåvade barn för välfärdens skull. Högpresterande elever verkar ha fem gånger så stor påverkan på tillväxten som andelen elever som når gränsen för grundläggande färdigheter.

Att öka andelen friskoleelever, införa centrala avgångsprov och ha mer lärarledd undervisning skulle höja tillväxten betydligt utan att fördyra elevernas skolgång.

Att ge mer läxor skulle däremot ha ytterst marginella tillväxteffekter. Utökad undervisningstid skulle visserligen ha en betydande effekt på tillväxten, men skulle samtidigt vara den klart dyraste reformen. Detta eftersom varje undervisningstimme har en kostnad i form av lärarnas löner.

Mer lärarledd undervisning leder däremot inte nödvändigtvis till högre kostnader eftersom det handlar om hur läraren använder sin tid med eleverna.

Utbildning har förstås flera mål utöver de ekonomiska, som demokratisk fostran, personlig utveckling och respekt för olikheter.

En ny rapport, publicerad av Svensk Näringsliv, kopplar samman Sveriges ekonomiska tillväxt med skolsystem. Rapporten motiveras av att länders välstånd till stor del beror på befolkningens kunskaper och färdigheter. Där betonas speciellt att tillväxt genom utbildning är en attraktiv form av tillväxt.

Det handlar inte om att arbeta flera timmar och springa fortare – utan om att höja det värde som skapas under varje arbetad timme.

Kramfors kommun behöver sjösätta en tillväxtorienterad skolpolitik som lägger mycket större fokus på elevernas kunskaper än vad som länge har varit fallet. Kunskap är inte bara makt, utan ger också välstånd.

Peter Nordin, Bollstabruk

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons