Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Gör som i Norge – byt ut registreringsskylten för elbilar

Annons

I Norge har de ett väldigt smart system för att uppmärksamma elbilar. Alla elbilar har nämligen en registreringsskylt som börjar på EL, EV eller EK. Det började med att alla elbilar fick en skylt som börjar på EL, men när den serien tog slut gick man över till EV och just nu är det EK som gäller. Detta gör att när man är i Norge ser man klart och tydligt vilka bilar som är rena elbilar och de är verkligen överallt! Bara i Oslo är 80 procent av nybilsförsäljningen rena elbilar, alltså inte laddhybrider eller annat utan 100 procent eldrivna.

I Storbritannien finns ett förslag på att alla elbilar ska få gröna skyltar. Fördelarna ska bland annat vara att elbilarna blir lättare att skilja ut för parkeringsvakter om elbilarna får gratis parkering och att även räddningstjänsten enklare ska kunna identifiera en laddbil vid en olycka.

Därför tycker jag att vi i Sverige skulle byta färg på alla registreringsskyltar till bilar som inte är nollutsläppsbilar. Bensin eller dieselbil? Brun skylt. Gasbil? Brun skylt. En ren vätgasbil eller elbil som inte släpper ut någon koldioxid eller farliga partiklar alls i drift? Vit skylt.

En vit skylt är helt enkelt snyggast och det tror jag de flesta håller med om. Låt de som väljer en bil som är minst dålig för klimatet och miljön få den snyggaste och mest neutrala skylten.

Johannes Brorsson, ledamot i styrelsen för Elbil Sverige

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel