Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: God vård kommer erbjudas även i framtiden – om vi bejakar förändringen

En hälso- och sjukvård som inte utvecklas leder till sämre vård. Världen utvecklas. Vården utvecklas. Det innebär förändring och förbättring. I takt med att nya vårdformer införs kommer äldre former att avvecklas.

Det fanns en tid när patienter med tuberkulos behövde vårdas på sanatorium, sen kom vaccinet och sanatorierna stängdes. Diabetesvården flyttade från sjukhuset hem till patienterna, när egenvården utvecklades. Röntgenbilder är numer digitala, och ingen framkallningsavdelning behövs längre. Hjärtsjuka kan erbjudas hem-monitorering, cancersjuka kan få sin medicin hemma, ortopediska ingrepp görs som dagkirurgi så patienten kan åka hem samma dag. Vårdavdelningar och vårdplatser förändras när vården förändras. Den digitala utvecklingen erbjuder individerna ökat självbestämmande, ökad egenmakt och ökad tillgänglighet. Men bara om vi tillåter förändringar. Resurser behöver omfördelas till nya områden.

För oss är det självklart att Västernorrland ska fortsätta följa med i den medicin-tekniska utvecklingen. Region Västernorrland ska inte göra allt, en del kommer att göras bättre på andra ställen och på andra sätt. Det innebär att vi inte kommer bevara allt. I grunden finns principen att det som behövs ofta ska finnas nära, och att det kan vara längre bort till den vård som behövs sällan. Arbetet med prioriteringar bygger på den medicinska vetenskapen, på underlag som tagits fram av professionen. Det är med hjälp av dessa underlag som vi förtroendevalda kan fatta rätt beslut, om strukturer och ramar för hälso- och sjukvården i Västernorrland. Det är genom att bejaka förändring som den goda vården kan erbjudas också i framtiden.

Torgny Jarl (S), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västernorrland

Marianne Oscarson (M), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västernorrland

Camilla Nilsson (L), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel