Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: ”Gärna ännu högre skatt på speciellt de små plastpåsarna”

Kommentar till Malin Lernfeldts inlägg ”Långsökt miljöskatt införs” (på Opinion-sidan ÖA 24/5).

En anledning till att få en minskning av plastpåsarna i miljön är att de gärna slängs vind för våg, bokstavligt talat, och många hamnar i djurmagar som hos till exempel sköldpaddor, valar, fåglar med flera. Dessutom bryts plasten till slut ner till mikro- och nanopartiklar som konsumeras av fiskar och vidare i näringskedjan ända fram till oss människor.

Detta är ett nog så gott skäl till att belägga plastpåsar med skatt så att vi använder alternativ eller åtminstone snålar med användandet av den påse vi köpt för dyra (?) pengar. Att ge böter för nedskräpning verkar ha liten/ingen effekt på våra beteenden. Vi borde alla hjälpas åt att hindra detta ”släng det på marken”-beteende och får då belöningen att slippa se fladdrande plastpåsar i buskar, träd och staket. Jag ser gärna ännu högre skatt på speciellt de små plastpåsarna som inte går att använda till soppåse efter att man burit hem varor i dem.

Ingela Östergren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel