Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fortsatt Allianssamverkan för Örnsköldsviks utveckling och tillväxt

Artikel 7 av 7
Alliansen i Ö-vik bryter samarbetet med Socialdemokraterna
Visa alla artiklar

Överenskommelsen med Socialdemokraterna är historia och den uttalade samverkan mellan fyra partier i Örnsköldsvik är över. Men egentligen är det inte mer dramatik i detta än att vi är tillbaka i att det största partiet styr och övriga är i opposition.

Men den lilla detaljen att S inte har någon egen majoritet – de är beroende av att aktivt söka eller passivt få stöd av minst ett annat parti i kommunfullmäktige för att få igenom allt från ett svar på ett medborgarförslag till budget.

Vi partier i ÖrnsköldsviksAlliansen; Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna, hoppades mycket på överenskommelsen, att den skulle ge stabilitet för ett tillväxt- och näringslivsorienterad politik i vår kommun. Det lät bra och det kändes bra. Men det har varit förtvivlat segt att få till beslut och aktion kring våra gemensamma frågor. Och så fort vi börjar närma oss kärnan att lämna över viss kommunal verksamhet till andra aktörer så slår automatbromsen till. Då vill verkligen inte S, vad vi än kommit överens om. Då tolkas det småord och kommatecken, då dras det i långbänk och väntas in.

Allianspartierna fortsätter nu, både enskilt och gemensamt, med det vi tränat på i många år  – oppositionspolitik. Lägga kreativa förslag på nya och alternativa sätt att genomföra skattefinansierad verksamhet, utvecklingsorienterade och nytänkande. Vi vill se ett välmående och växande Örnsköldsvik och det bygger på att det inte är själva kommunorganisationen som växer utan företagen. Fler företag och fler personer i jobb kommer att vara den viktigaste faktorn för att få igång hjulen när coronakrisen är över. Vi kommer att ha lärt oss mycket på vägen om vad som är viktigt på riktigt och hur exempelvis digitala verktyg gör kommunen effektivare och säkrare.

Vi vet nu att S absolut inte vill se några privata utförare inom hemtjänst och vårdboende. Vi vet att de nu bara vill bygga storskaliga förskolor. Vi vet att de inte har nån idé om hur gymnasieskolorna i kommunen ska förändras och förädlas. Alliansen väljer att lyssna på medborgare, forskare, företagare och andra engagerade i vår gemensamma utveckling. I en aktiv och resultatorienterad process med många intressenter och aktörer kan svåra frågor lösas ut och ge utveckling och position som en framåt kommun.

Men politiken måste driva på en sådan process. Vi är beredda att ta den ledartröjan efter valet 2022.

Anna-Lena Lindberg, Gruppledare (C)     

Annica Jonsson, Gruppledare (M)     

Hanna Sydhage, Gruppledare (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel