Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Förstör inte den värdefulla kunskap och verksamhet som finns i Sollefteå museum

Annons

Med anledning av Roger Johanssons insändare "Inga planer på att stänga Apotekshuset eller avveckla utåtriktad kulturverksamhet i Sollefteå".

Vi sympatiserar med tanken på att kulturen ska omfatta hela kommunen och menar att det är en missuppfattning, troligen av de som aldrig eller sällan besökt museet, att Sollefteå museum enbart är ett stadens museum. Tvärsom avspeglar den fasta utställningen den spännande förhistorien med Nämforsen, skogsbrukets historia, järnbruken, konsten, med mera. Även den militära epoken beskrivs.

I de otaliga tillfälliga utställningar som museet gjort under åren har ofta teman utifrån kommunen belysts. Det går säkert att i högre grad cirkulera dessa utställningar runt om i kommunen.

Här är några exempel från listan med tillfälliga utställningar:

2008 Livet vid forsen – Eduard Bechteler i Näsåker; Pärlor i Ådalen – Bengt Holmgren (12 bilder från Sollefteå kommun); Helgums kyrka; 2009 Utgrävningar i Para, Sånga; 2010 Brudkronor-Tradition med tyngd (hela kommunen); 2011 Graninge kyrka 250 år; 2012 I Ådalarna – fotoutställning inför boksläppet (hela kommunen); 2013 Curt Breiland (Forsmo); 2014 Olof Astrup Hällqvists  - konstnären från Ramsele; 2015 Ed och Ådals-Lidens kyrka; 2016 Åke Engblom – bilder längs älven.

Tanken att frivilliga föreningar ska ersätta den professionella kunskap som museets tre anställda har känns helt orealistisk och ansvarslös. Vem ska till exempel fortsätta arbetet med Tomtens leksaker, en av många väntande uppgifter? Vem ska undervisa skolklasser, turister och nya Sollefteåbor om vår innehållsrika historia?

Att samarbeta med föreningar görs redan, men att helt vältra över dessa uppgifter på redan ansträngda föreningseldsjälar verkar ogenomtänkt och orealistiskt.

Nyckelordet i Roger Johanssons insändare är ”den ekonomiska situationen”. Är det brist på pengar skall man vara flexibel, det är klart, men det är inte lika med att man skall ta bort tillgång till lokalhistoria. Fortfarande finns ingen plan tillgänglig, på vilket smart sätt man ska använda resurserna. Det finns ingen analys på nuvarande verksamhet, det finns ingen ekonomisk plan. Beslutet är fattat enbart på besparingskrav.

Förstör inte den värdefulla kunskap och verksamhet som finns i museet! Utveckla den och förverkliga samverkan med biblioteket och Orrenhusets verksamhet liksom med föreningslivet i ett levande kulturhus!

Sollefteå museums vänner, genom Olga Peshkova och Gunilla Rudehill

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons