Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Förskollärare: Slopa 15-timmars upp till tre år!

Som svensk medborgare känner jag en stor tacksamhet över vad samhället erbjuder mig. Som förälder kan jag vara hemma med mitt nyfödda barn och få ersättning, helt fantastiskt! Detta gör ju att jag har möjlighet att stanna hemma och skapa en trygg och stabil grund för mitt älskade barn innan hen så småningom ska skolas in på förskolan när jag och min partner återgår till våra arbeten. Sedan kanske vi kan vara välsignade med att vänta ett syskon, vilken lycka!

Men här kommer det som skapat en stor frustration hos mig - det äldre syskonet erbjuds 15-timmarstid (eller för all del i vissa kommuner mer tid än så) på förskolan trots att jag eller min partner är hemma med det yngre syskonet. Jag skulle inte yttra mig om detta om det vore så att samhället hade tillräckligt med resurser för att möta detta erbjudandet, men så som det ser ut nu så är detta enligt mig ett stort samhällsproblem. När det finns en lag som möjliggör att välja så går det inte att säga att något av valen är fel, alla har olika förutsättningar i sina familjer, men jag personligen ser det som en ynnest att kunna vara hemma med mina barn.

Jag har insyn i problematiken från två håll. Dels så jobbar jag som förskollärare och dels så är jag förälder. Att lämna mitt barn på förskolan där jag ser att personalen går på knäna av arbetsbelastning, känns inte alls bra. Stora barngrupper och  låg personaltäthet samtidigt som mer och mer krav ställs på utbildningen i förskolan – ekvationen går inte ihop.

Mitt förslag är att slopa 15-timmars för 1-3 åringar och istället enbart erbjuda 4-5 åringarna denna möjlighet med anledningen av att det är skolförberedande. Enligt läroplanen för förskolan ska förskolan fungera som ett komplement till hemmet, med det sagt så bör hemmet kunna fungera som ett komplement till förskolan. Föräldrarna måste ta tillbaka tron på att de kan tillgodose barnens behov på hemmaplan. Att istället för att gå till förskolan vara hemma med sitt /sina syskon och sin förälder öppnar upp för att skapa starka och fina familjerelationer, spela spel tillsammans, läsa böcker, bygga och konstruera, måla och skapa, möta andra lediga barn på tex. lekparker, öppna förskolan, biblioteket, hemmavid etc.

Jag vill vädja till beslutsfattarna som har makten att styra hur situationen ser ut för våra barn och alla som jobbar inom barnomsorgen. Låt oss förskollärare och barnskötare få de bästa förutsättningarna för att skapa verksamheter som lever upp till de krav som ställs på oss. Bidra till att barnen får vara nära sina föräldrar och lära i sin närmiljö.

Mina ovannämnda åsikter tänker jag förutsätter att hemmet är välfungerade, om inte så bör det finnas särskilda insatser och åtgärder för de barnen som gör att de får sina behov tillgodosedda utifrån barnets bästa.

Förskolläraren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel