Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Förskolan är till för barnen i första hand

Svar till Förskollärare: Slopa 15-timmars upp till tre år (Allehanda 20/4).

Jag är pensionerad förskollärare som jobbat inom förskolan i över 40 år. Jag var med om att införa förskolans läroplan då den kom och har sett hur verksamheten utvecklats för våra barn sedan dess. Precis som du är jag stolt över den svenska förskolan och vet att den är en viktig grund i våra barns utveckling och fortsatta skolgång.

Däremot delar jag inte din åsikt när det gäller ditt förslag om att hindra de yngre barnen från att ta del av förskolan när det får ett syskon. Jag anser att förskolan är till för barnen i första hand. Det kan vara jobbigt att från att vara 100 procent i centrum hemma till att plötsligt få dela uppmärksamheten med ett litet syskon och dessutom skiljas från kompisarna/vuxna på förskolan. 

De 15 timmar som nu föräldrarna erbjuds att utnyttja är ju en mycket liten del av dygnet. Övrig tid har föräldrarna möjlighet att, som du skriver, skapa starka och fina familjerelationer. Du skriver dessutom att detta bara ska gälla barn i ”välfungerande” hem. Vad ska definiera ett ”ej välfungerande” hem. Ett litet syskon med kolik eller en trött mamma, eller? och vem ska avgöra det? Varför ta ifrån föräldrarna valmöjligheten att själva avgöra familjens behov under denna korta tid?

Föräldrarna är ju inte tvingade att utnyttja dessa 15 timmar om de inte vill. De betalar dessutom samma avgift som tidigare. Det som jag läser mellan raderna, i din insändare, är att ditt förslag bygger på att frånvaron av dessa 15-timmars barn skulle förbättra arbetssituationen på förskolorna. Det tror inte jag. Försvinner ett antal barn så kommer naturligtvis verksamheten att slimmas efter detta. Så har det tyvärr gjorts i alla år jag jobbat. Jag håller med dig om att förskolans verksamhet kräver hög välutbildad bemanning för att den ska uppfylla läroplanens mål. Men dit når vi inte genom att neka vissa barn tillträde utan genom att få våra politiker att förstå att förskolan lägger en mycket viktig grund för barnets hela utveckling och att de pengar man satsar här minskar kostnader för insatser längre upp i åldrarna.

Också Förskollärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel