Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Förmodligen betydande smittspridning i Kramfors – hemtjänstscheman måste ses över

 
Så påverkar coronaviruset Kramfors
Visa alla artiklar

Vi är alla matade med coronavirusinformation så vi nästan storknar. Men nu är det allvar på vår egen hemmaplan. Nu har vi åldriga boende i egnahem i Kramfors som under lång tid har följt rekommendationerna och endast träffat hemtjänstpersonal – men ändå har de konstaterats smittade. Det betyder förmodligen att en betydande samhällsspridning har inletts i Kramfors.

Här finns många äldre som är i behov av hjälp och därmed många som jobbar i hemtjänsten, som helt oavsiktligt bidragit till smittspridningen, inte bara bland sina brukare utan också i sina umgängeskretsar.

■ Kommunen måste se över hemtjänstpersonalens tjänstgöringsscheman så att våra äldre inte ska behöva träffa fler än ett enstaka antal personer från hemtjänsten per månad. Hittills (och fortfarande?) träffar en brukare upp till 20 personer per månad.

■ Hemtjänstpersonalen, som absolut inte ska lastas för smittspridningen eftersom de varken fått ändrade rutiner att gå efter eller skyddsutrustning, bör följas upp och testas. Många ingår i smittspridningsbilden och kommer att behöva sättas i karantän även om de inte själva haft symptom.

■ Utbytet av personal mellan äldreboenden och hemtjänst måste upphöra, särskilt med tanke på att det var på äldreboenden som smittfall först konstaterades.

■ Finns det friska personer som friställs inom andra områden på grund av coronaeffekter så måste det skapas möjligheter för dem att kliva in och så långt det är möjligt ta på sig hemtjänstuppgifter efter någon sorts snabbutbildning. Här handlar det naturligtvis också om arbetsfördelning, snabbutbildade och oerfarna ska inte behöva ta sig an svåra typer av brukare.

Självklart ska vi vanliga kommuninvånare inte drabbas av panik! Vi måste ännu mer hantera krisen rationellt i vår vardag – undvika kontakter med andra och vara extremt noga med handhygien och nys- och hostetikett. Bunkring av varor ingår inte i rationell hantering.

Ylva N

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel