Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Föredömligt av Sollefteå att hantera frågan om vindkraftparker i fullmäktige – annat är det i Ö-vik och Härnösand

I insändaren "Brister i den demokratiska processen gällande vindbruk i Fängsjön/Storsjöhöjden" fäller Sollefteås numera före detta S-kommunalråd John Åberg och Åsa Sjödén krokodiltårar över Sollefteås styrande C+V+VI-koalitions deklarerade nej till en vindkraftpark på Storsjöhöjden.

Inte bara levereras de vanliga osanningarna om ”jobb till bygden”, utan här är det minsann fel i själva den demokratiska handläggningen av ärendet.

Detta för att frågan (ännu!) inte beretts av kommunstyrelsen och varit uppe i fullmäktige för beslut. Istället har debatten skett offentligt, vilket enligt Åberg/Sjödén skulle vara ett problem.

I Örnsköldsvik respektive Härnösand styr fortfarande Socialdemokraterna. Där har fullmäktige delegerat till kommunstyrelsens arbetsutskott respektive kommunstyrelsen att hantera ”vindkraftsvetot”, det vill säga 4 paragrafen, 16 kapitlet Miljöbalken: ”Tillstånd till en anläggning för vindkraft får endast ges om den kommun där anläggningen avses att uppföras har tillstyrkt det".

Då kommunstyrelsernas sammanträden är stängda så har ingen offentlig debatt i beslutande demokratiskt valda församlingar förts i dessa kommuner om etablerade vindkraftsparker. Utbyggnaden har bara smugit igenom. Så mycket bryr sig Socialdemokraterna om debatt, egentligen. I själva verkat är Sollefteå föredömligt, då frågan hanteras i fullmäktige där.

Landskapets invånare har rätt att få veta att varenda vindpark hade kunnat stoppats av våra lokala politiker i kommunhusen.

I Örnsköldsvik bör också kännedom spridas om att översiktsplanen undantar all mark öster om E4 från vindkraftsutbyggnad. Höga kustens konturer skall alltså skyddas. Inlandet är det mindre viktigt med. Det är alltså skillnad på folk och folk.

SV

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel