Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Folkhälsan måste prioriteras före betygen

 
Så påverkar coronaviruset Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Annons

Jag går i årskurs tre på Nolaskolan och är en av de elever som tvingas gå till skolan trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är nämligen så att den 17 mars rekommenderade regeringen att man inför distansundervisning i samtliga gymnasium och universitet. Trots detta väljer skolledningen i Örnsköldsviks kommun att låta årskurs tre på gymnasiet gå kvar. De som står bakom beslutet hävdar att det är viktigt att prioritera elevernas betyg.

Men då har jag en fråga till skolledningen, och det är hur kan betyg vara viktigare än säkerhet? Att gå emot regeringens rekommendationer utsätter vårt samhälle för hälsorisker, speciellt när flera klasser vistas i samma byggnad. Även om unga människor inte påverkas så mycket av coronaviruset kan de ändå förvandlas till en smittokälla. Att ignorera dessa rekommendationer utgör inte bara en hälsorisk, det visar också skolledningens oförmåga att prioritera rätt. Dessa rekommendationer kommer från Sveriges egna statliga myndighet för folkhälsa och det är bortom all logik att strunta i deras råd.

Man kan inte prioritera betyg före folkhälsa. Det är inte lämpligt att låta elever gå i skolan när det finns en pandemi ute i världen. Visserligen är betygen i årskurs tre på gymnasiet viktigt, men de är inte viktigare än folkhälsan. Dessutom har alla andra städer i Västernorrlands län infört distansundervisning för alla tre årskurser på gymnasiet. Det inkluderar Härnösand, Kramfors, Sundsvall och Sollefteå. Örnsköldsvik bör följa deras exempel. Därför uppmanar jag skolledningen att göra en nytt beslut och införa distansundervisning för samtliga årskurser på gymnasiet.

Emilia Otabbong, elev på Nolaskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel