Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Folk i glesbygd är beroende av bilen – ledarskribenten borde ut och se verkligheten

Annons

Tord Anderssons S-ledare "Därför kommer jag aldrig att skriva under ett bensinuppror" borde få åtminstone alla boende i glesbygden att reagera.

Skribenten raljerar över Facebookgruppen "Bensinupproret 2,0" och försvarar kraftigt förslaget att höja reseavdraget istället för att sänka skatterna på drivmedel.

Liksom jobbskatteavdraget slår ju detta förslag väldigt hårt mot framför allt pensionärer i glesbygd. Men även människor som fortfarande är i förvärvsarbete och bor i glesbygd behöver ju använda bilen en hel del till andra ändamål också.

Det finns ju faktiskt folk som är beroende av privat bil till väldigt många andra transporter än till och från arbetet. Resor för att handla mat, bankärenden, hämtning av postpaket, apotek, tandläkarbesök, med mera. Inte minst läkarbesök.

Jag bor utanför Junsele och har 15 kilometer enkel väg till hälsocentral (40 km två dagar i veckan eftersom jag då måste åka till Ramsele när landstinget dragit in på bemanningen på Junsele hälsocentral till tre veckodagar). 90 km enkel till Sollefteå sjukhus, någon ersättning för sjukresa dit är inte aktuell eftersom egenavgiften uppgår till lika mycket som reseersättningen.

Det relaterade torde inte vara unikt för västra Ångermanland utan det finns säkert liknande bygder runt om i Sverige, inte minst i Jämtland – och ledarskribenten som tydligen finns i Östersund kanske borde gå ut och titta på verkligheten i sitt eget län. Allmänna kommunikationsmedel torde vara lika frånvarande som här.

Men allt bottnar säkert i den centraliseringsanda som statsmakterna driver och som framträder allt tydligare och som dessutom applåderas av ledarskribenter i våra lokala tidningar. Glesbygden ska inte vara gles, den ska vara tom.

Junselepensionär

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons