Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fokusera på sakfrågorna för att lösa vårdkrisen – inte på antalet deltagare i manifestationen i Sollefteå

Folkrörelsen "ockupationen" förtjänar den allra största respekt. Den är en mäktig, uthållig, tålmodig och fredlig protest mot nuvarande hantering av regionens och Ådalens vårdproblem men det borde också vara möjligt att ställa frågor till och krav på de politiker vi valt och avlönar.

Genom att hänvisa till hot och personangrepp har exempelvis Erik Lövgren (S) och Lena Asplund (M) kunnat ta på sig offerkoftan och undvika att ta ansvar för och diskutera sin politik.

Socialdemokraten Glenn Nordlund har valt en annan taktik nämligen att synas och höras så lite som möjligt samtidigt som Lena Asplund (kanske av oförstånd) tar det mesta av kritiken. Det kan säkert uppfattas som en listig politisk taktik i den allra innersta politikerkretsen men imponerar inte på alla oss som vill se förändringar och förbättringar.

Liberalen Ingeborg Wikstens enda uppgift verkar vara att säkra makten för M och S då hon i sakdiskussionen hittills inte tillfört annat än oändligt många och tomma ord.

Det måste vara möjligt att fråga hur tankarna går hos HSN:s ordförande Lena Asplund när hon tar sig upp till Hallstabergets topp för att med teleobjektiv fotografera manifestationståget över bron med ambitionen att i detalj kunna räkna deltagarna och dessutom vädjade om räknehjälp. Direkt ryckte då den välkände Twitterprofilen Lars Beckman ut till stöd, en support som de flesta skulle betacka sig för.

Glädjande är dock att de numera fåtaliga lokalt aktiva moderatpolitikerna blivit mer och mer återhållsamma i sitt stöd till HSN:s ordförande.

I stället för att dividera om det var något hundratal eller över tusen deltagare i manifestation och om uppslutningen skulle räknas på bron eller vid samlingen på sjukhuset är en vädjan att fokusera på sakfrågan och ta vara på det engagemang som finns för att åstadkomma en bra och acceptabel lösning på vårdkrisen.

En bra början skulle kunna vara att svara och kommentera de frågor Hervor Sjödin ställer i sin insändare den 26 oktober.

Och förresten, var tog Sollefteås förra kommunalråd, Elisabet Lassen, vägen? Hon som ville ha en plats på listan för att kunna påverka. Hur röstar hon i kommande omröstningar om verksamheter på Sollefteå sjukhus?

Lars-Göran Forslund

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel