Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Flytta stadscampingen till Varvsberget!

Artikel 10 av 12
Vad händer med stadscampingen i Ö-vik?
Visa alla artiklar

Gjorde en utflykt till Varvsbergets topp härom kvällen, när min bättre hälft triggade en intressant tanke. Varför inte förvandla bortre platån på Varvsbergets topp till en enklare camping av samma typ som nu finns i inre hamnen?

Örnsköldsviks gästhamn har i många år varit mycket uppskattad. Sedan den kompletterats med en camping, har intresset för Örnsköldsvik ökat ytterligare – och campingen blev omedelbart lika uppskattad och populär som gästhamnen varit i många år.

Detta har gynnat såväl restaurangbranschen som handeln i stan, med närhet till allt och en skön ambiens. Örnsköldsvik får i praktiken ett nytt centrum sommartid – en bjärt kontrast till det industriområde och skrotupplag inre hamnen var förr.

Nu ska tydligen den populära campingen i Inre hamnen få stryka på foten till förmån för hyreshus. Det blir säkert bra, men kommer sannolikt att få en negativ effekt på besöksnäringen sommartid, som blivit allt viktigare för handel och restaurangnäring.

Av allt att döma blir byggprojektet i inre hamnen av, så här kommer en tanke värd att fundera över, nu när de vidlyftiga planerna på punkthus uppe på Varvsberget (tack och lov) inte ser ut att bli av.

Uppe på Varvsberget finns ett område bakom den nu tomma Varvsbergsrestaurangen, som kan förvandlas till uppställningsplatser för husbilar och husvagnar i en fin miljö med bedårande utsikt.

Den gamla restaurangen skulle kunna bli en perfekt sommarrestaurang, som även skulle kunna kompletteras med en servicebyggnad för campingen. Alternativt skulle delar av restaurangbyggnaden kunna byggas om till servicehus.

Från Varvsbergets topp, får besökare förstklassig och storslagen utsikt över hela Örnsköldsvik, närhet till Hörnsjöns friluftsområde och omedelbar access till Höga Kustenledens start- och slutpunkt.

Från det tänkta campingområdet finns även en korglift som kan ta besökare ner till stan, med kort gångavstånd till de restauranger som finns i inre hamnen och butikerna inne i centrum.

Eller varför inte (äntligen) satsa på den under många år diskuterade linbanan från Varvsbeget via Kusthöjden och vidare till Resecentrum, alternativt inre hamnen, när incitamenten blir fler?

Utveckling är bra. Hyreshus på den plats där campingen idag finns kan sannolikt generera mer samhällsnytta över hela året, än vad campingen ger under sommarhalvåret.

Men det ena behöver väl inte utesluta det andra. Det kommer att finnas ett behov av en stadscamping med närhet till centrum och hamnen även i framtiden. Besökare förväntar sig det.

Det bästa vore så klart att campingen blev kvar nere i hamnen och jag tror nog de flesta vill att kommunledningen tänker om där. Frågan är om den lyhördheten finns hos våra styrande?

Men om stadscampingen trots allt försvinner, vad skulle vara ett bättre alternativ än att dra nytta av allt Varvsberget har att erbjuda? Vårt stadsberg förtjänar dessutom en högre status, både för ortsbor och besökare.

Jan Nygren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel