Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Flytta ihop fler verksamheter under skolloven och spara pengar!

Ingen har undgått att ekonomin i Örnsköldsviks kommun går back. Och just därför bör man se över hur vi kan spara på våra pengar.

Snart kommer loven i skolans värld och verksamheten går ner, då många barn är hemma och är lediga. Under fyra veckor på sommaren har man stängningsveckor, vilket är väldigt bra ur många perspektiv.

Man kan planera hur mycket personal som behövs, mindre lokaler som behöver städas, många kök i kommunen kan stängas, det blir mindre transporter gällande utkörning av matvaror från grossister och utkörning av färdiglagad mat från tillagningskök till mottagningsköken, vilket sparar både på miljön och våra skattepengar. Personal kan använda sina semesterdagar så att inte semesterskulden i kommunen ökar och personal får återhämta sig under sin ledighet.

Därför är det förvånansvärt att man inte tänker i samma banor när det gäller resterande lov och klämdagar. Och kanske utöka dagens fyra stängningsveckor under sommaren till fem veckor, eller kanske till och med sex veckor, eftersom barnantalet är väldigt lågt veckan innan och efter stängningsperioden.

Många lovdagar är det fler pedagoger som jobbar än vad barnantalet är, hur ekonomiskt är det? Och hur tänker man då kring pedagogiska luncher, ska alla pedagoger då få äta gratis.

På vissa fritids sitter pedagogerna inte ens med barnen under måltiden, utan alla vuxna sitter i samma bord och pratar med varandra och ger inte barnen en endaste blick under måltiden, är det ens en pedagogisk lunch?

Skall övrig personal köpa en lunch som tillagas i ett av kommunens kök, får den personen betala över 70 kr för den måltiden.

Använd våra skattemedel med omsorg och titta över så att pengar och resurser används på rätt sätt.

Det finns pengar att spara om man vill. Börja med att se över hur man områdesvis kan samarbeta bättre på loven, fritids på Järvedsskolan kan kanske vara på Alneskolan. Parkens förskola ligger nära Kungabackens förskola, slå exempelvis ihop dessa. Det finns många möjligheter, och det är dags att börja öppna ögonen för förändringar.

Spara

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel