Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Flytta årskurs sex från Bollsta och Nyland till Ytterlännässkolan – för ett fortsatt stabilt elevunderlag

Artikel 7 av 70
Besparingar inom skolan i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Det sänds fel signaler till befolkning och inflyttare i skolfrågan.

Med anledning av reportaget i TÅ 19/2 vill vi lämna följande synpunkter i den pågående skolutredningen i Kramfors kommun

Sedan maj 2016 jobbar utbildningsförvaltningen i Kramfors kommun, med att ta fram "alternativa och hållbara lösningar på lokal- och verksamhetslösningar".

I rapporten från det arbetet, som är daterat 2017-03-24 kan man läsa följande: "En skolas eller förskolas vara eller inte vara är inte enbart en fråga för verksamheten, utan en övergripande kommunfråga. För att locka fler medborgare och företag till kommunen är det nödvändigt att det finns tillgång till barnomsorg och skola inom rimligt avstånd".

Under 2018 arrangerades två medborgardialoger i Bollstabruk med syfte att göra processen transparent. Detta för att öka mångfalden av möjliga förslag, lära sig mer om ortsbornas rädslor i frågan och för att säkerställa att framtida beslut får en större acceptans i befolkningen. Parallellt med medborgardialogerna hölls även möten med skolpersonalen från förskola och grundskola i älven-området.

Efter att ha tagit del av dokumentationen från sistnämnda möten och efter att ha pratat med skolans personal konstaterar vi att det sändes två olika budskap till befolkningen i Bollstabruk å ena sidan och skolpersonalen å andra sidan. Medan man hävdade på medborgardialogen att det inte fanns konkreta förslag att ta ställning till så presenterades konkreta förslag till personalen. Det som slår oss är att inget av förslagen som presenterades för personalen innebar att Ytterlännässkolan kommer att vara kvar som högstadieskola.

I TÅ:s reportage kan man dessutom läsa förvaltningens förslag att Bollstaskolans förskoleklass upp till årskurs 6 och samma från Nylandsskolan flyttas till Ytterlännässkolan.

Vi anser att det är en viktig fråga för vår orters överlevnad att det erbjuds en bra samhällsservice. Detta innefattar bland annat skolverksamhet från förskola till högstadium i Bollstabruk, som tillsammans med Nyland är kommunens näst största orter. Vi kan inte stillatigande se på hur ytterområdena minskas på mer samhällsservice.

Bollstabruk intresseförening har till utbildningsförvaltningen och nämnden skickat en skrivelse där vi påpekat våra synpunkter och lämnat förslag till en framtida organisation. Där föreslår vi att årskurs sex från Bollsta och Nyland flyttas till Ytterlännässkolan, som tillsammans med högstadiet bildar en stabil grund för ett fortsatt stabilt elevunderlag. Det kan inte vara rimligt att det enda område, där elevantalet inte förändras inom överskådlig tid, ska vara det område där mest nedskärningar görs.

Hittills har vi inte fått något svar på vår skrivelse.

Bollstabruk intresseförening, genom Lars Sjödin, ordförande

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs även:

► [+] Så här ser diskussionen om skolor och förskolor i Kramfors ut – kan bli flytt och nedläggningar

► [+] Besparingskrav i Kramfors – kan kanske innebära färre skolor: "Behövs strukturella åtgärder"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons