Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fler KOL-patienter måste erbjudas rökavvänjning

Den 20 november var det världs-KOL-dagen. Vi i Riksförbundet HjärtLung riktar uppmärksamheten mot alla som lever med lungsjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

KOL är en av våra vanligaste folksjukdomar. Runt om i Sverige lever 500 000 – 700 000 personer med sjukdomen, samtidigt som bara cirka en femtedel vet om att de har KOL.

Att leva med KOL innebär ett liv med andningssvårigheter, infektioner och andnöd redan vid liten ansträngning. Det påverkar livskvaliteten i stor utsträckning. I en undersökning av Riksförbundet HjärtLungs medlemmar med KOL ansåg hälften att det är ett stort problem att det begränsar vardagslivet. Lika många tycker att det är ett problem att det inte finns tillräckligt stor kunskap om KOL i samhället.

Andningssvårigheterna kan leda till försämringsperioder där sjukdomen eskalerar och allt för ofta sluta med ett akut sjukhusbesök. Varje år dör närmare 3 000 personer i Sverige på grund av KOL, nästan tio gånger fler än i trafiken.

Förutom andningsbesvär och sociala begränsningar innebär livet med KOL också en stor del skamkänslor för allt för många. Den vanligaste anledningen till KOL är rökning, vilket leder till att många klandrar sig själva och hellre lider i tystnad än att söka hjälp. Samtidigt finns också en betydande andel människor som aldrig rökt i hela sitt liv.

Nästan 40 procent av de som har KOL röker fortfarande enligt kvalitetsregistret Luftvägsregistret. Samtidigt erbjuder sjukvården allt för sällan hjälp till rökavvänjning enligt Socialstyrelsens senaste utvärdering av KOL-vården. Detta trots att det är den viktigaste åtgärden i behandlingen.

Det måste förändras samtidigt som stigmat kring KOL måste bort. Vi måste se till att människor med KOL känner att de kan få den hjälp de behöver, precis som alla andra.

Vi som patientförening vill vara en del av lösningen och inge hopp. Att träffa andra i samma situation kan vara ett stort stöd. KOL går inte att bota, men med livsstilsförändringar, fysisk aktivitet och framförallt rökstopp går det att bromsa utvecklingen och leva ett bra liv.

Inga-Lill Hellhoff-Löfgren, ordförande Föreningen HjärtLung Sollefteå

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel