Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Finns ingen överkapacitet i svensk sjukvård att hantera coronakrisen

 
Så påverkar coronaviruset Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Annons

Ett sjukhus bör under normala omständigheter ha en beläggningsgrad på ca 60 procent för snabbt kunna skala upp verksamheten till 100 procent för oförutsedda händelser och kris.

Redan innan coronaviruset nådde svensk mark låg beläggningsgraden i riket på snitt 105 procent. I Västernorrland ligger den på 106 procent. Så har det sett ut i flera år.

Man kan INTE konstant överbelasta och köra en organisation på över 100 procent utan att det får extremt allvarliga konsekvenser.

Det finns ingen överkapacitet i svensk sjukvård att hantera coronakrisen.

Efter coronakrisen ska då sjukvården återhämta sig genom att återgå till normaltillståndet 106 procent överbeläggningen? Knappast.

Enligt SCB kommer Sveriges befolkning öka med 1 miljon fram till 2029. Ansvarig politiker borde få frågan - hur många nya stora sjukhus är planerade att byggas för att möta 1 miljon i befolkningsökning? De borde också få fråga - hur många som måste bemanna de nya sjukhusen och hur utbildad personal ska fås fram. De borde också besvara fråga hur det ska finansieras.

Upphandlingarna för nya sjukhus måste väl vara i full gång? Eller? Det är bara nio år kvar och det tar många många år att bygga nya stora sjukhus och utbilda personal.

Ansvaret för den kaosartade situationen stavas P O L I T I K E R.

Sam Gunnarsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel