Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fiberföreningarna Fyrfiber och Grundsunda – ”Därför vill vi tacka ja till privat nätbyggare”

Artikel 7 av 7
Bredbandssatsningar i Ö-vik
Visa alla artiklar

Med anledning av artikel i ÖA om Micronäts kritik mot kommunens mejl till fastighetsägarna i Fyrfiberområdet och Grundsunda (Allehanda 10/6) samt den kritiska artikeln under Opinion i ÖA ”Pinsamt att Nylén (S) vill leka bredbandsförsäljare” (Allehanda 11/6) är det hög tid att sätta sig in i vad det hela handlar om.

För områden där fiberföreningarna Fyrfiber och Grundsunda verkar, handlar det om att alla som önskar ska få bredband med hjälp av fiber, för snabb och säker uppkoppling med möjlighet till 1000 Mbit/s. Det är av stor vikt att representationen för Ö-viks kommun, kommunstyrelsens ordförande Per Nylén, är med och gör de nationella målen tydliga. Målet för 2025 är att 98 procent av Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband om 1000 Mbit/s.

Fiber ger idag upp till 1000 Mbit/s åt båda hållen, medan det luftburna brukar ge ca 70-100 Mbit/s ut och under 1 Mbit/s åt andra hållet. Övik Energi kommer inom överskådlig tid att ha mycket svårt att förse det yttre kustområdet med fiber. Där är mycket kostsamt att gräva ner fiberkabel. För att kunna närma sig målet säger regeringen att bredbandsutbyggnaden i första hand måste vara marknadsdriven. Vi har nu fått erbjudande av en privat nätbyggare, Open Infra.

För att fastighetsägare i dessa områden ska ha möjlighet att få bredband via fiber, måste det vara tillräckligt många som tecknar sig för att projektet ska få kostnadstäckning. Till saken hör att det är mycket svårt för ett micronät att nå alla fastigheter med radiosignaler, då berg och skog med mera står i vägen. Även ett micronät kostar att anlägga och kräver kostnadstäckning.

Vi som jobbar för att alla ska få tillgång till fiber, ser med stor oro på att de fastighetsägare som inte kan få micronät och inte heller kan få någon fiber, eftersom underlaget för grävning minskar. Fastighetsägarna står nu inför ett ödesval. Prestanda och möjligheter samt framtida krav talar för det fasta fibernätet. Aldrig något hinder mellan punkt A och punkt B.

Örnsköldsviks kommun har ett stort ansvar för att alla som bor och arbetar i kommunen utan hinder ska kunna delta i det digitala samhället. Den digitala infrastrukturen är särskilt viktig för alla som bor på landsbygden. Det är kommunens skyldighet, som andra kommuner gör, att informera kommuninvånarna om vilken teknik som krävs för att man ska uppnå de nationella målen.

Fiberföreningarna Fyrfiber och Grundsunda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel