Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fel fokus i Kramfors näringslivsplan – se företagens behov istället för kommunens

Hur ska Kramfors kommun kunna skapa Västernorrlands bästa företagsklimat 2025?

Ett beslut om just det togs i kommunfullmäktige nyligen. Det var en plågsam upplevelse ur flera perspektiv att titta på webbsändningen. Inte på grund av tekniken, sändnings kvalitén eller för att punkten tog mer än en timme att avhandla utan för hur låg nivå diskussionerna höll. Osakliga kommentarer om genus, vänster eller höger partitillhörighet och uttalanden om att ifall oppositionen vill känna sig delaktiga i framtagandet av dokumentet "Malins fyra" så kan oppositionen delta genom att rösta som majoriteten.

Det lilla positiva från näringslivets perspektiv är att Coronakrisen tillsammans med den dåliga rankingen i Svenskt Näringslivs Index (plats 243 av 290 kommuner) fungerat som en katalysator och fått den styrande majoriteten att ta fram dokumentet "Malins fyra" med målet att skapa Västernorrlands bästa företagsklimat 2025. Det kan ju tyckas vara bra och ett stort steg framåt men om man seriöst vill skapa ett bra näringslivsklimat så bör man se allt ur ett företagsperspektiv inte från kommunens perspektiv.

Nu fokuserar dokumentet på att försöka lyfta de faktorer som gav kommunen ett betyg lägre än 3 i näringslivsindexet.

I dokumentet beskrivs att man ska bidra med sin positiva attityd till företagen, ge bästa tänkbara service, driva frågor som är bra för Kramfors och ha bästa dialog med företagen. Allt det föregående kan innebära mycket och ingenting. Man lämnar det öppet för tolkning för den som ska fortsätta arbeta med att skapa Västernorrlands bästa företagsklimat 2025.

Det är lätt att skriva vagt och alltid nå satta mål som att ha bästa dialogen eller bidra med sin positiva attityd. Det ger också utrymme till att i efterhand säga att de punkter man får kritik för är tänkt att det ska tas fram i det fortsatta arbetet.

Vi moderater anser att det är ett tankefel mot näringslivet när man fokuserar på att bättra på hur kommunen betygsätts av näringslivet men inte att företagen ska få de förutsättningar som behövs för att kunna verka, utvecklas och växa.

Möjligheterna för det lokala företagsklimatet styrs i stor utsträckning av vilka förutsättningar Kramfors kommun ger företagen. Vi ska se till att vårt arbete som förtroendevalda leder till att företagen får de förutsättningar som behövs för att skapa jobb och välfärd.

Om majoriteten menar allvar med att vilja det bästa för företagarna så är det inte att avslå motioner som gagnar näringslivet som vi moderater till exempel lagt (Rättviksmodellen, osund konkurrens och företagslots).

Om majoriteten verkligen vill skapa Västernorrlands bästa företagsklimat 2025 så se till att ni tar med alla företagarorganisationer och partier för att nå dit. Om vi fokuserar på företagens behov och inte kommunens behov så är jag säker på att vi kommer att se en förbättring i företagens betyg av kommunen i Näringslivsindex.

Jari Merikanto, Moderata Företagarrådet Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel