Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fastighetsägare: Jag tjänar 55 kronor i timmen – vill ni ha den lönen, Hyresgästföreningen?

Annons

Med anledning av Hyresgästföreningens insändare "Vanligt folk måste kunna bo kvar" så vill jag på ren norrländska börja detta inlägg med:

Hörredu Hyresgästföreningen.

Jag driver ett litet fastighetsbolag med 14 lägenheter på tre fastigheter. Min far och farfar ägde hyresfastigheter före mig, så man kan enkelt säga att jag har det i blodet.

För cirka fem år sedan räknade jag ut att jag tjänade 65 kronor i timmen för det arbete jag lade ned på fastigheterna.

Efter er insändare gjorde jag om uträkningen med samma parametrar. Jag tjänar numera 55 kronor per timme. Vill ni ha den timlönen?

115 miljarder i hyresintäkter låter mycket, men när man tänker på att 25 procent går tillbaka till staten i form av moms. Värme, el , vatten fastighetsskatt, reparationer, försäkringar, med mera, gör att det knappast hamnar många kronor i fastighetsägarnas fickor – även om ni får det att låta som det.

Jag har under de senaste tio åren sett hur marginalerna har minskat.

Löner och kostnader har gått upp mer än hyrorna. Jag har sparat där det går, men i slutändan är jag som sparat in på min lön istället för på hyresgästernas komfort.

Jag vill inte att hyresgäster måste flytta på grund av för hög hyra, men jag vill heller inte lägga ner på grund av för dålig lönsamhet.

Jag är nog inte ensam om detta. Det är många små fastighetsägare som kommer att försvinna om denna utveckling fortsätter. De stora som kan maximera driften kommer ta över.

Var kommer "lilla" Hyresgästföreningen vara då, när några få jättar ber er sätta er ner så de kan meddela vad hyreshöjningen blir?

Mina barn vill inte bli fastighetsägare och jag förstår dem. Vem vill jobba för den lönen? Så jag blir nog sista generationen Bergman som är fastighetsägare.

Joakim Bergman, Härnöbo AB

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel