Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Exploatera inte Varvsberget – platsen är unik

 
Nicklas Nybergs planer på Varvsberget
Visa alla artiklar

Kommunstyrelsen beslöt den 4 juni 2020 att pröva en ny detaljplan för bostadsexploatering på Varvsberget. I planerna ingår tre höghus med totalt 99 lägenheter. Byggplanen går under namnet ”Örnboet.” Namnet i sig är signifikant med hur eventuella framtida besök på plats kommer att drabba kommuninvånare och turister. Kommuninvånare och turister undanplockade från ”boet” av en örnnäbb.

Platsen är med nu aktuella framtidsperspektiv på gång att överlåtas till byggnadsentreprenören Nicklas Nybergs som bygger bostadsrätter samt Ö-vikshems hyresgäster. Det får inte ske! Kommunens skattebetalare och framtida besökare måste få behålla denna unika plats med den mest magnifika utsikt. Oavsett årstid är platsen unik för alla dem som älskar naturupplevelser. Man kan åtnjuta den godaste lunch eller middag vid restaurangen, alternativt ta med sig fika och ströva tills man hittar den utsiktsplats som önskas. Utsikten sträcker sig över inte bara över staden utan också ett flertal förorter till Örnsköldsvik, för att inte tala om njutningen att se av blånande berg i horisonten.

Den svenska mentaliteten är av sådan karaktär, att eventuella besök för utsiktens skull när tre höghus är på plats uteblir. Folk i allmänhet tränger sig inte på i bostadsområden av hänsyn till boende. Därför är det av yttersta vikt att byggplanerna fokuserar på annan plats någon kilometer därifrån.

Den bästa förändring som kan äga rum är renovering av nuvarande restaurang med sin unika byggnad med uteplatser i cirkel runt byggnaden. Alternativt riva och bygga en ny restaurang. Byggherrar som önskar hyreshus och bostadsrätter göre sig icke besvär. Det finns andra höjdpunkter att bygga på i Örnsköldsvik med omnejd, bland annat Åsberget som ligger i direkt anslutning till Varvsberget. Låt oss alla kommuninvånare göra gemensam sak och förmå våra politiker att säga nej till byggplanerna.

Eva Gidlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel