Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ett skitbeslut att sluta kontrollera enskilda avlopp i Sollefteå

Annons

I Sollefteå håller ledande politiker att ta ett riktigt skitbeslut, nämligen att sluta med att kontrollera fastigheters avlopp.

Sollefteå är en kommun med många vattendrag och sjöar. Många avlopp är gamla och hur löste man saker förr? Jo, man dumpade gifttunnorna i havet och avloppen styrde man mot en bäck eller annat vatten för att bli av med problemet. Det man inte ser finns ju inte...

Idag finns alltså gamla avlopp som trycker ut det som spolas ned i toaletten mer eller mindre rakt ut i vårt vatten. Kan vara rekreationsvatten för bad och lek eller dricksvatten. En del avlopp har kanske nån form av stopp som gör att bajskorvarna inte kommer ut i vattnet men bakterierna stoppas inte.

Kommer ni ihåg vad som hände i Östersund för något år sedan? Bakterie till följd av orenat avloppsvatten som gjorde väldigt många människor rejält sjuka.

Vi som bor i hus med kommunalt avlopp betalar flera tusen per år för att rena vårt avloppsvatten. Varför skall de som har eget avlopp inte betala för sitt avlopp? Man har inte råd sägs det. Blir så dyrt. Vad kostar det samhället om bajset sprider sjukdomar? Då är 25000–50000 kr billigt.

Läser om en finsk modell för avlopp som Sollefteå vill efterlikna. Renar den varianten avloppen bättre? Sverige vill vara bäst i klassen för luftföroreningar, användandet av plastpåsar, undvika flyg, med mera, så varför ska inte dricks- och badvatten prioriteras? Om ni inte kontrollerar alla avlopp så borde det vara delikat svårt att veta vilka få som nu ska kontrolleras.

Jag vill bo och leva i Sollefteå, men det skall vara med bra luft och rena vatten. Var och en tar hand om sin skit. Avloppshanteringen för dig med eget avlopp är billigt och blir sedan avbetalt. Vi som bor i hus eller lägenhet betalar för denna service varje år, och det med rätta.

Rent vatten tack!

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel